Genieten bij “Gebroeders Hartering”

In Amsterdam met uitzicht op de Montelbaanstoren is restaurant Gebroeders Hartering (Paul en Niek) gelegen. Van verschilende kanten kreeg ik het dringende advies er te gaan proeven. Ik heb geen spijt dat ik dit advies heb opgevolgd.

Hartering werkt met twee dagelijks wisselende menus, een vier gangen menu voor € 40,00 en een 7 gangen menu voor € 65,00 (mét ribstuk). Streekproducten voeren de boventoon. Bij de noodzakelijke reservering wordt direct gevraagd of je iets niet lekker vindt, of een allergie hebt. Op de kaart staat vermeld: “aanvang menu 20.00 uur”. We komen om half 9, binnen, geen enkel probleem.

De ontvangst is allerhartelijkst en zeer gastvrij. Je voelt je hier een welkome gast. Het restaurant zit vol, en heeft beneden in het sousterrain een verborgen romantische kamer waar je met 10 personen kan eten, op waterlijn hoogte, met uitzicht op de Montelbaanstoren. Een plek om te onthouden.

We krijgen verrukkelijk warm brood met zalige boter geserveerd. We hebben een leuk gesprek met de enthousiaste ober, die uit Heerlen komt. Hij kent café Bijsmans (“de Bijs”), goed volk dus. We zingen samen van de roemruchte carnavalsband “Klumpkes Blumkes” het liedje ” Komm schuuf es e’n bass”. De stemming zit er goed in.

We kiezen voor het 7 gangen menu.

We beginnen met drie soorten aardbiet, gegrilde zilverui, creme van gepofte knolfook en ansjovis en bieslook. Heerlijk.
Het tempo zit er goed in, wat fijn.
Er wordt hier gekookt met een houtskoolgrill, de chef is uit Griekenland, en die beheerst het grillen tot in perfectie. We vervolgen met inktvis (sepia) van de houtskoolgrill, met een saus van koriander op een bedje van rode chili en rode kool. Goddelijk! (Foto).
We vervolgen met gebakken buikspek met een prachtige stroperige kalfsjus, gegrilde andijve en een heerlijke mousseline. Lekker, geen “vrouwenvoer”, veel vet.
We krijgen het ribstuk. Geserveerd op een houten plank, met daarop een ijzeren plaatje, het vlees blijft zo mooi op temperatuur en de hygiene is gewaarborgd. De cheft legt enthousiaist uit dat de toegevoegde “aromaatjes” (knoflook, rozenmarijn, citroen) en mooi grof zeezout zorgen voor de juiste smaak. Zelden zulk mals vlees geproeft. Het is vlees uit de Alpenweides, van het “Fleck Vieh”. Groene sla met kaantjes en vinaigrette maakt het af.

We eten heerlijke kaas. Oude belegen Hollandse kaas van boer Maarten, roodschimmel uit Limburg en Engelse blauwschimmel. Prachtig.
De desserts zijn eveneens heerlijk. Een kleine creme brulee met Amerikaanse peper, en voortreffelijk ijs gemaakt van amandelen, peper en witte chocoladesaus.

In het glas: water, water en nog eens water. De DF werkt aan zijn gezondheid en wel zo goedkoop! € 141,00 voor dit godenmaal is waar voor je geld.
Ze houden hier van koken, verwennen, en de juiste verse ingredienten.
In recencies op het internet lees ik kritiek op de grootte van de porties. Dat is onterecht. Het is hier perfect in balans.
Ik wil heel graag hier nog een keer eten. Ga hier eten als je passie voor eten, romantiek en gezelligheid hebt.

Gebroeders Hartering
Peperstraat 10hs
Amsterdam
Tel.: 020 4210699
Info@gebr-hartering.nl

20131019-015531.jpg

(Visited 125 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Ricky oktober 19, 2013 at 9:30 am

    Hij is weer mooi …. ik zie je zingen! 😉