Pompoensoep voor mijn vriendin Miche

Mijn vriendin Miche is de ideale huisvrouw, proper en georganiseerd, een vrouw die nog kookles neemt om haar man te bekoren, en mooi en charmant, wat wil je nog meer. Enfin, deze goddess houswife Miche nam kookles bij een dame van stand in het verre Baarn en leerde daar pompoensoep maken, maar toen ze hem thuis maakte, bleek de soep te pikant door toevoeging van een rode peper.

Als je pompoensoep maakt, moet je er rekening mee houden dat de smaak/werking van de rode peper door de combinatie met de pompoen wordt versterkt. Is je soep eenmaal te pikant, dan kun je suiker en/of citroensap toevoegen. Het boek “Flaters en foefjes” biedt altijd hulp aan de overspannen thuiskok.

Ik maak de pompoensoep bij voorkeur met een flespompoen, de schil is zo zacht dat je die hierdoor in de soep kunt verwerken. Dat scheelt een hoop werk.

De volgende ingrediënten gebruik ik:

1 hele flespompoen van circa 1 kg;
3 geschraapte stevige wortelen;
1 grote aardappel;
3 teentjes knoflook;
1 rode ui;
¼ spaanse peper;
1 cm² verse gember;
paprika;
eventueel wat aubergine.

Snijd de pompoen in grove stukken van niet dikker dan 2 cm., overgiet met peper, zout en olijfolie en zet in een voorverwarmde oven op 160 graden, circa 35 minuten. Voeg de laatste 20 minuten de aardappels, de knoflook, de paprika, de peper en de wortelen toe. Laat ze meegaren. Zet alle groente samen met een paar takjes tijm op in een grote pan. Voeg een liter kippenbouillon toe en eventueel gegrilde groente die je over hebt (van de lunch) en laat zachtjes koken voor een minuut of 30. Staafmixer erin, pureren, peper en zout naar smaak en afmaken met verse koriander. Beter wordt het niet.

20131016-145057.jpg

(Visited 67 times, 1 visits today)