Genietertje aan bij El Pegoli

Mijn vrouw is een week op haar hoofd aan het staan in een yogaresort in het verre Italië, een mooi moment om met mijn vriendje Julio en onze twee zoontjes hem te smeren naar Spanje, Javea wel te verstaan. Dat onze zonen school hebben, mag de pret niet drukken. Wat zijn zij blij dat wij de school afbellen en zij twee proefwerken mogen missen.

Javea ligt tussen Valencia en Alicante en is het domein van mijn vriend Johan, die daar al 33 jaar woont en ooit als tennisleraar begon, en mijn vriend Eduardo, topadvocaat uit Madrid, die met zijn familie een huis in Javea heeft en vanzelfsprekend is zijn oom de plaatselijke notaris.

Vakantie is geen feest zonder dat de Dutch Foodie in het beste restaurant is geweest, dus ik consulteer mijn beide vrienden. Eduardo raadt mij El Pegoli aan.

El Pegoli is, zoals hij zegt, écht Spaans en dat is het. Opgericht in 1943, prachtig gelegen aan de kustweg naar Denia en met traditionele obers in zwarte broeken en witte hemden, die vanzelfsprekend geen woord Engels spreken. Onze ober blijkt zowaar een klein beetje Nederlands te spreken; een oude vakantieliefde heeft hem dat geleerd. De tent zit vol met schreeuwende Spanjaarden en de Dutch Foodie. Ik vraag de Spaanse kaart, omdat ik die beter lees dan de Engelse, alsmede de wijnkaart. Ik zie dat ze mijn lievelingswijn, de Belondrade op de kaart hebben staan; €42,-, daar koop ik hem in Nederland nog niet voor in als particulier.

Ik ben gek op inktvis, en deze trip kom ik goed aan mijn trekken.

Wij bestellen achtereenvolgens prachtige “croquetas” gefrituurde inktvis, pulpo de lekkerste gegrilde verse pijlstaartinktvis ooit (foto). Hoe deze vis wordt opgeleverd, liggend in zijn eigen inkt, in zijn geheel gegrild en daarna in ringen gesneden, doet mij de tranen opkomen. Onze zonen willen verder geen vis meer eten en besluiten allebei een ribeye van het Rubia Galleca rund te bestellen. Dit is wat mij betreft de lekkerste koe ter wereld, een mooi Spaans roodbont rund uit Galicië, dus een beetje van nature een zoute smaak. In Nederland kom je er onder de € 80,- per kilo niet aan, hier kost het nog niet de helft (in het restaurant).

We kunnen kiezen: vis uit een zoutkorst of vis in zijn geheel gegrild. Ik vraag hem of ik de vissen mag zien. Bij binnenkomst had ik namelijk al een vitrine gezien waarin een verse zeebaars, een dorade en een grote tarbot, met kraakheldere ogen, ligt. De ober geeft aan dat de tarbot echt te groot is en wel voor vier personen. Je voelt hem al, we kiezen de tarbot. De tarbot komt prachtig gegrild aan tafel en inmiddels is het eb in de fles Belondrade, dus nummer twee wordt besteld. Gelukkig helpen onze zonen ons mee de tarbot te verorberen en ook die gaat er volledig in.

Wij sluiten af met de lekkerste amandeltaart die ik ooit heb geproefd en een mooie moelleux au chocolat. Kennelijk hebben wij buitensporig veel gegeten en besteed, want vanaf het moment dat wij om de rekening vragen, komt de fles Hierbas op tafel. U wilt ongetwijfeld weten hoe wij naar huis zijn gekomen, dat kan ik u niet vertellen. Beroepsgeheim speelt ook hier weer parten.

Het was een onvergetelijke middag en gelukkig heb ik er meteen voor zaterdag 27 juli een boeking gemaakt, zodat ook de Mrs. Dutch Foodie kan meegenieten van al dit moois.

El Pegoli

Denia Alicante

Reserveren: restaurante.elpegoli@hotmail.com

Tel: 965781035

Geen website

5 out of 5 stars (5 / 5)

 

(Visited 464 times, 1 visits today)