Benz, Eindhoven

Als Ajacied ga je liever niet naar Eindhoven, en zeker niet op de avond dat Ajax haar landskampioenwedstrijd speelt (en wint!), maar voor sommige zaken rijd je om. Mijn vriend Balthazar en ik gaan op advies van Julius eten bij Benz@Kazerne in de Paradijslaan in Eindhoven. Een paradijs is het. Benz is gevestigd in de eerste en voormalige kazerne van de Koninklijke Marechaussee. Bij binnenkomst loop ik toevallig tegen de eigenaresse, Annemoon Geurts, aan, die samen met haar Koen Rijnbeek 17 jaar heeft gewerkt aan de creatie van Benz.

Bij binnenkomst door een moderne deur, in een prachtig monumentaal pand, loop je een binnenplaats in die een oase van rust is in het drukke Eindhoven. Ik die de prachtige plantenbakken en bomen staan en denk maar één ding: “Deze komen van Oogenlust uit Eersel”, en dat blijkt juist.

Moon is verantwoordelijk voor design, Koen voor de horeca. De ontvangst is allerhartelijkst, zoals je dat alleen maar ten zuiden van de rivieren tegenkomt. Maître Alexander van der Voort ontvangt ons als oude huisvrienden en de avond kan eigenlijk al niet meer stuk. Hoe simpel is het om gewoon aardig te zijn tegen je gasten. Daar kunnen ze boven de rivieren nog wat van leren.

Het interieur is prachtig en, net zoals het eten, met een Nordic twist. In de keuken staat een grote, roodharige getatoeëerde Viking. Het blijkt het 24-jarige, Zweedse talent Rasmus Olander te zijn. Hij heeft onder meer gewerkt bij de drie sterren zaak Geranium in Kopenhagen, daar waar ik 4 juli mag eten. Aan zijn zijde staat de Tilburgse sous Nik Tonglet, die zijn sporen verdiende bij The Fat Duck en Noma. Beide zaken heb ik gelukkig mogen bezoeken.

Maître Alexander blijkt tevens de sommelier. We beginnen met een glas champagne van Billecart Salmon en worden al ras verwend met een cracker, het lijkt op kroepoek, maar blijkt van krokante varkenshuid te zijn. Erop eetbare bloemen en een sojasaus, verrukkelijk!

Wij vervolgen met een amuse van een Japanse groene custard, prachtig opgemaakt in een mooi bakje groen. Verrukkelijk! In het glas een Grüner Veltliner van Stezer.

Je kunt bij Benz kiezen voor twee menu’s. Wij kiezen voor het kleinere 5-gangen menu. We beginnen met een granita van geitenyoghurt met op prachtige wijze geserveerde gele bietjes (ze zien er uit als stukjes asperge die rechtop staan), met een saus van bietjes. Verrukkelijk!

Wij vervolgen met lauwwarme makreel met parels van komkommer en IJslandse yoghurt. Lekker!

En dan krijgen wij een gang tussendoor van brood, en wel te verstaan Zweeds Platbrood, en gezoete crackers van zaden, huisgemaakt, met een huisgemaakte zure boter. Ik besluit dat dit de lekkerste boter ooit is.

Intussen trekt Alexander een fles Italiaanse wijn uit de Marken van Stefano Antonucci open. Die gaat mooi, gevolgd door een witte Rioja van Muria, die het brood en de asperges mooi begeleiden.

Het hoofdgerecht van varkenshaas, morilles en geroosterde lamsjus is mooi op smaak, maar het vlees is iets te droog, dat mag meer juice hebben.

Wij sluiten af met een dessert van parfait van zaadjes van de pompoen, rabarber en merengue van maggi. Erg lekker.

Opvallend is hoe mooi en rustig de zaak is en hoe strak de keuken. Zoals mijn vriend Willem zegt: “Vertrouw nooit een kok waar je niet in de keuken kunt kijken”. Nou, hier zit je er bovenop. Prachtig! Deze zaak is on-Nederlands en is een zaak om trots op te zijn. Ik kom hier zeker graag terug en zal dan zeker kiezen voor één van de aan de binnenplaats gelegen hotelkamers.

www.kazerne.com

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 355 times, 1 visits today)