Kopenhagen, Smørrebrød bij Aamanns

De intieme lezer weet dat de Dutch Foodie via zijn vriend Kobus een maagballon heeft ingeslikt, ten einde de overtollige kilo’s kwijt te raken. Je kunt niet ongestraft zo veel restaurants bezoeken. Er is een tijd van genieten en er is een tijd van vasten. Maar wat te doen als je al vier maanden van tevoren een trip naar Kopenhagen hebt georganiseerd, met ’s middags een lunch bij driesterrenzaak Geranium en ’s avonds een diner bij Noma. Enfin, u voelt hem al, de lunch is overgeslagen, de vriendjes Julius, Eus en Peter heb ik in de vertrouwde handen van Geranium achtergelaten en ik ben in Kopenhagen al lopend op zoek gegaan naar het beste smørrebrød. Dan kun je niet om Aamanns Deli & Takeaway heen. Het is al jaren een begrip.

De ontvangst bij Aamanns is hartelijk. Ze hebben een eenvoudige lunchzaak waar je binnenloopt en een stuk of 20 zit/staplaatsen zijn, en een naastgelegen Michelin bekroond restaurant. De DF, bescheiden als hij is, kiest voor de eenvoudige lunchzaak. Er werken hier leuke, jonge en vooral vriendelijke en behulpzame mensen. De kaart kent een keuze tussen warm en koud smørrebrød. Alhoewel er smørrebrød met warme kippenlever wordt aangeboden besluit ik voor verstandig en dus mager te gaan. Er worden drie stukjes smørrebrød per persoon aangeraden, ik bestel er twee. Eén met vlierbessen ingelegde haring, “Pickled” witte aardbeien crème-fraiche en krokante boekweit, en de ander met een salade van gerookte, verse kaas, ingelegde radijsjes, lente-ui en kruimel van zuurdesem. Wat een feest! Beide “gerechten” bevatten een mooie balans tussen zout en zuur met een heerlijk mondgevoel door de krokantjes.

Beleefd sla ik de huisgestookte snaps over en kijk ik watertandend naar de huisgemaakte limonades.

Smørrebrød is eigenlijk niets anders dan donker rogge-/tarwebrood belegd met de lokale delicatesse. Wat mij opvalt, is dat de Denen nauwelijks overgewicht kennen, en ze genieten van het leven. Als je van speciaal bieren houdt, ben je in Kopenhagen aan het juiste adres. Ik besluit het te houden bij een glaasje water en geniet met kleine hapjes van dit lekkerste (en wellicht het eerste??) smørrebrød wat ik ooit heb gegeten.

http://www.aamanns.dk

5 out of 5 stars (5 / 5)

 

(Visited 864 times, 1 visits today)