Lakenvelder bij de Heeren van Harinxma, landgoed Lauswolt Beetsterzwaag

Door een bevriende bankier uitgenodigd voor een buitengewoon aangenaam golftoernooi op Landgoed Lauswolt. Niets dan goeds over deze prachtige baan, waar vind je ze nog? Geen fietspad, (snel)weg, hoogspanningskabel te bekennen. Het pure landschap zonder enige vorm van vervuiling. Gelet op de wijze waarop ik het edele golfspel beoefen, denk ik dat het verstandig is dat ik mij thans op de keuken van de Heeren van Harinxma ga richten.

Otto Lenselink was zo vriendelijk om de wijn voor deze avond te sponsoren.

Wij aten in ieder geval gerookte paling van Everen uit het Sneekermeer, met doperwten, mierikswortel en sorbet van koffie. Heerlijk, maar de sorbet hadden ze wat mij betreft achterwege mogen laten. Dit voorgerecht werd gevolgd door een warm tussengerecht: geglaceerde kalfszwezerik met morieljes, hete bliksem en paardenbloemwortel. Verrukkelijk! Het piece bestond uit op de BBQ gegaard Lakenvelderrund (van boer Bertus Hoekman uit Oosthem (Friesland)) met koolrabi, balkenbrij en jus met sjalot. Persoonlijk ben ik fan van de Lakenvelder, maar dan niet eom te eten, maar om te hebben en te bekijken. Prachtig cultureel erfgoed.

Het vlees was noch sappig, noch mals.

De grootste discussie met mijn eega ontstond toen ik in de buurt bij mijn huis een weiland wilde kopen met twee Lakenvelders er op: “of ik gek geworden was, wat moet je met twee koeien die je niet kunt eten en weinig melk geven?”

Mijn gastheer en vriend Willem blijkt in Zeeland er een stuk of 200 te hebben rondlopen. De Lakenvelder is van oudsher een ras wat niet bekend staat om zijn melk en/of vleesproductie. In de middeleeuwen was het een statussymbool, deze koeien moest je om die reden als een soort edele huisdieren om je slot hebben lopen.

Het dessert heb ik maar overgeslagen, alhoewel ik verlekkerd naar de rabarber uit eigen tuin met vlierbloesem, amandel en witte chocolade van mijn buurman heb zitten loeren.

In het glas hadden wij Chablis Eer Cru Mont Mains 2009, van Joseph Drouhin, alsmede Pinot Noir 2007, van Hermaton Russel Vineyards uit Zuid-Afrika.

De Heeren van Harinxma is het omrijden waard. Zeker als je nog wat holes kan lopen (waarom eigenlijk 18, wie heeft dat bedacht?)

De Heeren van Harinxma
Landgoed Lauswolt/De Heeren van Harinxma
Van Harinxmaweg 10, 9244 CJ Beetsterzwaag
Telefoon: 0512381245
lauswold.reservation@bildeberg.nl
Chef de cuisine: Geert Minjan Vaartjes
Maître: Adriaan Mastenbroek

20120704-153945.jpg

(Visited 117 times, 1 visits today)