Madeleine in Utrecht, waanzinnig bistro eten in het prachtige centrum van Utrecht

Twee jaar geleden at ik voor het eerste bij Madeleine in Utrecht en was ik “Blown away”. Als je in de Dikke Van Dale het woord “Madeleine” opzoekt zou daar achter moeten staan: “de perfecte prijs-kwaliteit verhouding”.

Madeleine is een klassieke Franse bistro en ik ben er fan van. Tijdens de lock down kon je bij Madeleine gewoon de kaart afhalen. Zij deden dat op ideale wijze: voor 4 euro statiegeld kreeg je een Spaanse aardenwerken ovenschaal mee. Je zette het eten zo in de oven en na 20 min heerlijk aan tafel. Wat een gemak. Ik had één keer een mindere afhaalervaring, maar ook daar werd direct én sportief op gereageerd: ik mocht gratis komen eten. Heb ik overigens niet gedaan, de horeca heeft al genoeg voor haar kiezen gekregen de afgelopen 18 maanden. De manier waarop er gereageerd is, daar kunnen ze bij de Juwelier een voorbeeld aan nemen.

Utrecht is de mooiste stad van Nederland, en wat is leuker dan voorafgaand aan een bezoek aan Madeleine lekker door de stad te wandelen. Zo geschiedde. Wat opvalt is dat Utrecht overvol is met studenten en fietsen. Amsterdam is minder druk en daar zijn de fietsen inmiddels opgeborgen in parkeerkelders. Vind ik toch beter.

Enfin, het was een mooie, zwoele zomeravond en al kuierend door de stad kwamen wij iets vroeg bij Madeleine aan. Onze tafel was nog bezet, dus een heerlijke aperitief buiten. De DF en zijn eega zijn even van de drank af en dan kom ik meteen op de enige suggestie die ik voor Madeleine heb: zorg voor een fatsoenlijk en lekker alternatief voor alcoholische dranken die het eten kunnen begeleiden. Bel Jan Rutten van “het Proefstation Wijnimport”, die zich ook wel de alcoholvrije sommelier noemt, en bestel bijvoorbeeld zijn “Prisecco”, waanzinnig lekker en niet (te)zoet.

Enfin, ik heb de gewoonte om vooraf al online op de kaart te kijken en had stiekem al een keuze gemaakt.

Buiten aan het tafeltje (helaas tussen de rokende gasten van Madeleine die even buiten gaan zitten roken, waarom niet een rookvrij terras?) bestellen wij als aperitief bij ons alcoholvrije Bavaria-biertje de o zo simpele, maar perfect uitgevoerde Oeuf Mayonaise (€ 5,50) staan (zaaaalig) en de “Bikini (mini tosti) van gerookte zalm, briochebrood, dragonmayo en dragon met zalmforeleitjes (€ 9,50). Het laatste gerecht (foto) kan je ook met kaviaar bestellen, hetgeen ik direct deed, maar als een geluk bij een ongeluk kwam de originele versie, echt zalig, het genietertje staat aan.

De leuke en gezellige serveerster vertelt ons dat de zaak zeven dagen per week open is voor lunch én diner (behalve de lunch op maandag, “want dan maken wij goed schoon”) en dat de zaak altijd ramvol zit. Ik denk dat er zeker 120 couverts tegelijk kunnen worden geserveerd, met meerdere “zits” op een dag. “Ze hangen met de benen uit de ramen”, zou mijn schoonmoeder zeggen. De open keuken en de bezetting daarvan is relatief klein, deze zaak moet een goudmijn zijn.

Enfin, na de aperitiefs willen wij een voor- en een hoofdgerecht uitkiezen. Onze aardige serveerster adviseert ons (“gelet op de grote van de porties”) te beginnen met het bestellen van een voorgerecht, en dan het ff aan te zien. Wat leuk! Dit bleek een goed advies. Wij bestellen een taartje van tomaat, burrata en ansjovis (€ 12,50). Simpel, maar o zo lekker. De DF, een echte man, eet de mergpijp uit de oven, met gebakken girolles en saus van paddenstoelen (€ 19,50). Ik krijg er van de chef spontaan wat eendenleverkrullen bij. Dit gerecht is hemels uitgevoerd (foto) en wordt met de warme pan met gietijzeren handvat geserveerd.

Wij besluiten inderdaad van de reeds uitgezochte duif af te zien, en dus ook de (overheerlijke) boerderijkip met een saus van mosterd.

Wij bestellen de desserts. De keuze is niet optimaal, wij kiezen voor de Madeleines (5 joekels) met advocaatroom en de clafoutis van pruimen met kersen-sorbetijs. Prima gerechten, maar ik “adviseer” de chef om de madeleines bij de Scheepskameel in Amsterdam te proeven. Daar zijn ze kleiner, gemaakt met beurre noisette en op een hogere temperatuur gegaard, waardoor ze knapperig en zeer smakelijk zijn.

De vorige keer dat ik bij Madeleine at, hebben wij deels voor het “carte blanche-menu” gekozen. Dat bleek een goede keuze.

In de (ogenschijnlijke) eenvoud van de gerechten en de perfecte uitvoering daarvan, schuilt het succes van Madeleine. Chef Rik de Jonge en zijn team kunnen echt heel goed koken.

Met plezier heb ik € 78,- afgerekend (en daar bovenop fooi gegeven). Ik verheug mij op de volgende keer, dan eet ik al het bovenstaande nog een keer, aangevuld met de slakken, de boerderijkip, de rogvleugel en de lamsschenkel….

Je moet hier echt gaan eten, zoo gezellig, prachtig gelegen en je voelt je weer even 30….

3 out of 5 stars (3 / 5)

(Visited 783 times, 1 visits today)

Laat een bericht achter