Met de vlam in de pijp: sambal van opa Co!

De DF is van Indonesische komaf, in een ver verleden werd er ooit een grootvader op Java geboren. Ondanks dat de DF eruitziet als een edelgermaan, stroomt er dus een beetje Indonesisch bloed door zijn aderen. Dat zal ook zijn liefde voor de sambal (en Indonesisch eten) verklaren.

Mijn favoriete sambalmaker is de familie Roeraade in Hilversum. Een Indonesische toko, ooit opgericht na de oorlog bij de terugkeer van de Indiëgangers, en beroemd om zijn sambal manis, sambal peruk en de sambal badjak. Die sambal is zo lekker, ik kan hem niet meer in huis halen.

Enfin, ik lees in een foodmagazine over deze nieuwe sambal, gemaakt door de van Indonesische komaf zijnde opa Co van het jonge talent Syrco Bakker, de chef van onder meer Pure C. Ik bestel een proefpot, en die is diezelfde avond nog op. Dit gaf direct aanleiding om een nieuwe lading potten te bestellen, direct 12 stuks tegelijk. Daar was de website overigens nog niet op ingesteld, maar na enig contact is het toch gelukt.

Vrienden van mij willen het einde van de COVID-periode vieren met een ouderwetse, Nederlandse Chinese maaltijd. Dat betekent dus: kroepoek, babi pangang, ouderwetse nasi, kipsaté met een merkwaardige pindasaus (althans die zouden er in moeten zitten), pekingeend en pangsit, en zo geschiede. Een mooier moment is er niet om de sambal van Opa Co mee te nemen.

Het werd een ouderwets gezellige schranspartij met, net zoals je bij de McDonalds eet, spijt achteraf en mededelingen als: “Dit doen wij de komende tien jaar niet meer!”,

Yeah right!

Saillant detail, mijn vriend de Peet, die al een klein bakkie op had, had de bestelling telefonisch doorgegeven, die mijn vriend Wil, naar aanleiding van de folder van de Chinees, op een lijstje had gezet. Zoals dat gaat bij de ouderwetse afhaalchinees, achter het nummertje zet je streepjes om aan te geven hoeveel porties je van een bepaald gerecht wil bestellen: 2 of 3 streepjes betekent dat je het gerecht 2 of 3 maal wilt hebben. Mijn vriend De Peet had kennelijk al een klein glaasje rosé te veel op, want in plaats van 2 porties pangsit, had hij er 11 besteld (hij zag de twee streepjes aan voor “11” in plaats van 2 porties……). dat wa sniet het enige gerecht waarvan mijn vriend er “11”in plaats van 2 had besteld… Toen ik bij de Chinees voor 5 man chinees kwam ophalen, was de Chinees totaal in de stress en de zaak verlamd door deze enorme bestelling, die het gevolg was van het licht beschonken misverstand van mijn bestellende vriend. Ik had bijna een aanhanger nodig om de hoeveelheid chinees mee te nemen en ik zal het gezicht van de Chinees, toen hij mij vroeg voor hoeveel personen dit was, en ik antwoordde “vijf”, nooit meer vergeten.

Gelukkig was oud-Nederlands rugbyteamvriend De Moker erbij, en die heeft in zijn eentje toch voor een mannetje of 8 gegeten. Eind goed, al goed!

4 out of 5 stars (4 / 5)

https://sambalopaco.com/

(Visited 516 times, 1 visits today)

Laat een bericht achter