Vrijdagmiddagtraining bij Gym & Gin

De DF reist graag, maar komt weinig in Rotterdam, de stad waar zijn grootvader geboren is.

Ik word door drie Rotterdammers uitgenodigd in het hol van de leeuw: het tegen een sportschool en hockeyclub Victoria aangelegen restaurant Gym & Gin, alwaar de talentvolle chef Kevin Valkhoff de scepter zwaait. Eigenlijk is Kevin Valkhoff de ideale personal trainer. Daar waar mijn personal trainer, Wesley, mij slechts trakteert op zware lichamelijke oefeningen en een glas water, gaat het bij Kevin andersom. De enige oefening die je daar hoeft te doen, is die van een vork of een glas richting je mond te brengen. De ideale vorm van personal training voor de DF.

Ik had nog nooit van Gym & Gin gehoord, laat staan van Kevin. Op deze mooie vrijdagmiddag lunchen wij gevieren en mijn Rotterdamse tafelgenoten Mark, Andries en Balthazar (“Ballie”) weten al vrij snel de speciale wijnkaart te vinden. Zij brengen mij direct in gewetensnood. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik ’s middags geen alcohol meer drink. Nou kan er natuurlijk voor de vrijdagmiddag – zeker als het zonnetje schijnt en de mooiste wijnen worden geschonken – een uitzondering worden gemaakt. Gelukkig weet ik mij te beheersen tot in totaal een glas of drie.

De kaart kent, naast een aantal standaard gerechten, een Bib Gourmand menu.

Wij kiezen voor het 3-gangen-menu (voor, tussen en hoofd) van in totaal EUR 39,-. Bij ieder gerecht kan gekozen worden tussen vlees of vis. De kaart kent voornamelijk Frans georiënteerde gerechten.

Als voorgerecht kies ik, in plaats van de steak met eendenlever en Pata negra, de tonijntartaar met gamba’s, schaaldierenmayonaise, cashewnoot en limoen. Ik vind dit het minste gerecht. De tonijn had iets pittiger aangemaakt mogen worden, maar niettemin een goed gerecht.

De daaropvolgende coquille met pompoen, antiboise en beurre blanc is zalig, en ik begin mij langzamerhand echt te verheugen op het hoofdgerecht. Eén van mijn tafelgenoten kiest voor de kalfshaas met zwezerik, doperwten, asperges en jus van morilles, wat er zalig uitziet. Ik ben gek op zwezerik en morilles en doperwten zijn mijn lievelingsgroente, maar ik ben ook erg benieuwd naar de gebakken schol met aardappelmousseline, venkel, mossel en saus van kokos en kerrie. Met name het laatste vind ik spannend, want ik ben niet zo’n liefhebber van kokos. De cuisson van de vis typeert wat mij betreft het niveau van de chef. Dat geldt ook voor de sauzen. Het hoofdgerecht bevestigt mijn eerdere overtuiging: hier wordt echt waanzinnig goed gekookt en het is “value for money”. De gaarheid van de vis is subliem en de smaak idem. De aardappelmousseline is één van de lekkerste die ik ooit heb  geproefd. De losse, gestoomde mosselen, die bij het gerecht worden geserveerd, daar spat de zee uit. Ook daarvan is de cuisson perfect en de saus kokos-kerrie is prachtig. De kokos is, precies zoals het hoort, heel licht op de achtergrond te proeven en versterkt de smaak van de kerrie.

Gym & Gin zit op een onooglijke plek, maar er wordt hier zó goed gekookt dat het de omweg waard is en heel stiekem verlang ik weer naar de tijd dat ik mijn kinderen door het land heen naar diverse hockeyclubs mocht chaufferen. Hoe fijn zou het zijn als zij op een zonnige zaterdagmiddag uit zouden moeten spelen bij Victoria?

Dan zou ik, in plaats van langs de lijn staan, er even stiekem tussenuit piepen om nogmaals de gebakken schol met de aardappelmousseline, vers gestoomde mosselen en de saus van kokos-kerrie te proeven.

4 out of 5 stars (4 / 5)

https://gymandgin.nl/

(Visited 402 times, 1 visits today)