Op zoek naar ganzeneieren met Ellen Mookhoek

Janneke Vreugdenhill
Het was Janneke Vreugdenhill die vorige week in het NRC Handelsblad een gezellig verhaal schreef over Ellen Mookhoek. Een reden om Ellen op te zoeken. Ellen “leeft van de brandnetels”, nadat zij haar baan als consultant heeft opgegeven. Ellen creëert moestuinen in Amsterdam, waaronder die van Bolenius in Zuid (de duurste moestuin van Nederland). Sinds lange tijd is de jacht op ganzen door verboden. Het gevolg hiervan is een ganzenplaag, boeren zijn hiervan de dupe. Om de jaarlijkse aanwas van ganzen te beperken, worden er jaarlijks 1 miljoen eieren geraapt. Deze eieren worden weggegooid, maar niet de eieren die Ellen vindt.

Brandt & Levie
Ellen nodigde mij uit om in alle vroegte in de Zaanstreek mee te gaan zoeken naar ganzeneieren. Ik zou na de tocht weer helemaal “zen” zijn, zo beloofde Ellen mij. Met de Laarzen aan gezamenlijk met Samuel Levie (van de bevlogen worstenmakers Brandt & Levie) op zoek te gaan naar de nesten gevuld met eieren. Bepaald geen sinecure. Na over twee hekken te zijn geklommen, en mij door het sompige “trilveen” te hebben geworsteld, bevond ik mij midden in een prachtig stiltegebied, vol met hoog riet en her en der opvliegende ganzen. Af en toe wegzakkend tot net onder de laars, kregen wij een spoedcursus ganzennesten herkennen. De gans legt iedere dag een ei, en begraaft de eieren onder het stro/riet. Als er 6 eieren zijn, wordt er gebroed. Voor die tijd moet je de eieren vinden, dan zijn ze nog goed eetbaar. En eieren vonden wij!

Ganzeneieren
Een ganzenei is gelijk aan 4 grote kippeneieren. Ganzeneieren zijn wat romiger dan gewone eieren. De kenners onder u weten dat een goede banketbakker zijn cake bakt met ganzeneieren. Wordt de cake sappig en luchtig van.

Recept Ganzeneieren
Van de eieren die ik met Ellen vond heb ik een heerlijke omelet van gemaakt. De eieren breken, goed kloppen,, peper, zout, lente-ui en versie basilicum , zachtjes garen en genieten. Mrs. Dutch Foodie haakte even af… met ganzeneieren is het net als met paarden vlees, het is gezond en lekker, en je eet het vaker dan je je beseft.

Als je een ganzenei wilt koken zorg dan dat je ei vers is/ opzetten in koud water, zachtjes aan de kook brengen, 5 minuten koken, dan 15 minuten afkoelen in het water. Het eigeel is dan hard, maar dat is bij een ganzenei ook de bedoeling.

Het werd nog een heel gehaast, want na het avontuur met Ellen werd ik om 12:30 uur verwacht voor de lunch in de Bokkedoorns om daar de kunsten van de “nieuwe” chef Menno Post te beoordelen.

Ellen bedankt voor de wijze ganzenlessen en inderdaad, ik was weer helemaal Zen!

Ellen Mookhoek
De Brede Moestuin
Amsterdam

20130428-233043.jpg

(Visited 382 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. loes maart 14, 2014 at 4:25 pm

    Ik w ist niet dat 4 kippeneieren en 1 ganzen ei gelijk is! Mijn ganzenei lijkt namelijk ongeveer 2, 5 kippenei…… nouja maakt ook niet uit