Siem Reap: Wat Damnak

De Dutchfoodie is een (aantrekkelijke) man van de wereld, die graag reist. Op weg naar Pellegrino’s nummer 1 in Azië, Gaggan, besluit ik (tezamen met de beeldschone Mrs. Dutchfoodie) dat ik een item van mijn bucketlist ga afvinken: Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja. Een van de zeven wereldwonderen, Unesco werelderfgoed.  Ik bel mijn vriend en wandelende restaurantgids Julius en vraag hem waar ik moet eten in Siem Reap. Julius raadt mij (net zoals mijn reizende vriendin Marietje) direct Wat Damnak aan, het restaurant van de sympathieke Fransman Joannis en zijn echtgenote Eva. Joannis heeft 15 jaar geleden in plaats van zijn dienstplicht ontwikkelingswerk gedaan in voormalig kolonie Cambodja, om vervolgens nooit meer weg te gaan.

Joannis kookt twee, wekelijks wisselende, menu’s. De Mrs. Dutchfoodie kiest voor menu 1 en de DF zelve voor menu 2. Menu 2 heeft onder meer een gerecht met die heerlijke dikke Cambodjaanse boskikkers op het menu staan, daar waar de DF al dagen naar verlangt. Waar je ook reist in Cambodja, je ziet overal langs de weg kraampjes met gegrilde dikke boskikkers, en worstjes gemaakt van de maag van de heerlijk dikke boskikker, met een vulling van Khmer-kruiden en vlees van de heerlijk dikke boskikker. Mrs. DF is niet zo van de kikkers, de DF zelve (en zijn kinderen) des te meer.

Wat Damnak is in het centrum van Siem Reap gevestigd in en Khmer stijl huis, simplistisch ingericht. Wij hebben ervoor gekozen om niet in die vreselijk koude airco te zitten, maar buiten op de veranda. De krekels zingen ons toe, de geuren en geluiden van het zwoele Azië komen ons tegemoet.

Omdat Julius de reservering heeft gemaakt, en kennelijk een verpletterende indruk heeft gemaakt (heel begrijpelijk), staan zowel Joannis als Eva aan de tafel van de Dutchfoodie om de kaart en de gerechten toe te lichten. Ook de wijnkaart is bijzonder, mooie goed-geprijsde wijnen, heel anders dan de (voortreffelijke) wijnkaart van het fantastische Grand Hotel Angkor Raffles waar ik sliep. Een aanrader, maar je moet wel een geldwagen gevuld met Dollars meenemen als je stoer wilt doen met de wijnkaart (en dat deed uw DF vanzelfsprekend).

Enfin, terug naar het hemelse Wat Damnak. De menu’s kosten US$ 29,- voor een viergangen, en US$ 31 voor een 5 gangen menu. Wij kiezen voor het 5 gangen menu. In het glas een voor de DF onbekende Meursault uit 2014. Lekker.

Wij beginnen met een amuse, citroengras, schuim van tofu en lokale paddenstoelen. Lekker!

Wij vervolgen met (voor de DF een droomgerecht) van “boneless frog legs” met een Cambodjaanse groene reuzen courgette (foto), met Khmer kruiden (wat dat ook moge zijn, het zullen wel heetgebakerde kruiden zijn) en een saus van “prahok” en “chambok seeds”. Pvd, wat is dit lekker zeg.

Het extra gerecht, behorend bij de 5 gangen, bestaat uit coquilles met de stammen van waterlelies, garnalenpasta, riviervis en een dressing van calamansi. Ik wil dit nog een keer, helaas….

Wij vervolgens met een gerecht met rundvlees, palmharten, pinda’s en gefrituurde uitjes, zalig. Dit is echt een fijne zaak. Ik wil meer, en gelukkig komt er meer.

De met palmsuiker gekarameliseerde watermeloen met verse peper, witvis en groene mango is eveneens heerlijk.

Wij sluiten af met een dessert van ganache met donkere rum, moelleux aux chocolate en “olifant-appeltjes”. Zalig!

Wat een topzaak is dit. En dat alles voor US$ 31, exclusief de wijn, dat dan weer wel.

Julius en Marietje, dank voor de tip, een must als je naar Angkor wat gaat!

http://www.cuisinewatdamnak.com/

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 167 times, 1 visits today)