ACE, de nieuwe culinaire kerk in Amsterdam met een vakman op de kansel

In de Utrechtsestraat, waar voorheen Het Fornuys was gevestigd, is recent culinair talent Rick Thesing zijn “ACE” begonnen.  Een verborgen parel waar je tot 02:00 uur ‘s-nacht kan eten. Een soort Kalfje, maar dan op sterrenniveau en met een waanzinnig vega(n) menu.

Rick, een ruig, getatoeëerd, vakman met een klassieke koksopleiding, is via onder meer via Parijs, De Bokkedoorns (Menno Post), Ron Blauw en The Bishop (Leiden) terug achter de kachel op de plek waar hij ooit als afwasser is begonnen. Zijn sous Pim, is afkomstig van de Librije, eveneens een vakman.

Het oude Fornuys is flink aangepakt, de keuken vernieuwd en het interieur gewijzigd. De uit een kerk afkomstige houten lambrisering komt met de subtiele verlichting en het mooie koperkleurige meubilair goed tot zijn recht. Het is hier knus vertoeven. Er zijn 60 couverts verdeeld over gezellig ronde zitjes en gewone tafels. er is zowel aan de voor- als achterzijde een gezellige vide.

De DF at hier door “een speling van het lot”, al 5 keer. En iedere keer is het even goed. Deze zaak gaat zeker een Michelinster krijgen, en terecht.

De ontvangst is ook bij mijn vijfde bezoek allerhartelijkst en sommelier Joep schenkt op verzoek aan mij vriend Edward en de DF een mooi glas Ruinart rosé met een platte Zeeuwse oester.  Zalige combi: laat het feest maar beginnen!

Wij vervolgen met een salade van Noordzeekrab met avocado en kimchi (foto). Een klassiek gerecht met een verfrissende Koreaanse aanvulling, die recht doet aan dit mooie gerecht.

De perfect gegaarde zeeduivel met een puree met epoisses, spitskool en beurre blanc met Tandorikruiden is hemels. Edward zet stiekem het pannetje met extra saus dat op tafel staat aan zijn mond.

De “Sot l’y laisses” (de “kuiltjes uit het rugkarkas van de kip, naar verluidt het lievelingseten van Kim Il Jung) met perfect gegaarde eidooier, paddenstoelen en truffel is magisch. Gewoon de verse truffelschaaf aan tafel en het genietertje vol aan.

En dan, dan mijn absoluut lievelingsgerecht: krokant gebakken kalfszwezerik, met topinamboer en Madeira jus (en weer het pannetje met de jus op tafel, daar word ik nou blij van). Ik heb dit heel veel gegeten en weet dat je aan de wijze van bereiding een goede chef aan herkent. Ik at nooit beter gebakken zwezerik dan die bij Ace. Ik heb hem nu 5 keer achter elkaar gegeten, en geloof mij, beter wordt het niet.

Ik sluit af met een klassiek bereidde eendenborst met pompoen en jus van dadels, was een feest. Ik laat de kaas, de heerlijke desserts (waaronder een klassieke tarte tatin met prachtig gebakken ganzenlever) om gezondheidsredenen aan mij voorbij gaan, daar heb ik inmiddels spijt van!

Het mooie is dat je ieder gerecht klein en groot kan bestellen, en de prijsstelling “value for money” is.

Tenslotte: goed nieuws voor de veganisten en vegetariërs! Mijn vegan vriend Lars at hier het beste vega eten ooit!

Houd dit restaurant in de gaten. Rik is de generatie achter Joris Bijdendijk, iemand waar wij heel veel van gaan horen.

Restaurant Ace
5 out of 5 stars (5 / 5)

 

 

 

 

 

 

(Visited 220 times, 1 visits today)