Tarte Tatin van de appels van Martin

Mijn vriend Martin, die woont landelijk in Loenersloot, vlakbij de Lindenhoff. Hij heeft een eigen boomgaard waar op dit moment heerlijke goudreinetten van de bomen vallen.

De Dutch Foodie is gezegend met een ruime groep enthousiaste lezers en afnemers. Zo maakte ik van deze appels al heerlijke appelmoes, waanzinnige appeltaart (recept Mr. Kitchen, moet je proberen) en nu tarte tatin.

Het recept is eenvoudig, de afnemers gelukkig:

4 grote appels van Martin, geschild en in schijfjes gesneden, een rol bladerdeeg, 40 gram boter, 80 gram fijne kristalsuiker, een theelepel Chinese vijf-kruidenpoeder.

Neem een mooie gietijzeren pan, smelt de suiker gezamenlijk met de boter en als dat gesmolten is, leg je de geschilde appelschijfjes er in en zet je de pan op halfhoog vuur, zodat het lekker gaat bubbelen en karameliseren. Na 10 minuten haal je de pan van het vuur af, je dekt ofwel de pan af met een lap bladerdeeg, of je brengt het over in kleinere bakjes en dekt die bijvoorbeeld af met vierkant bladerdeeg, zoals je die bij de supermarkt koopt. Bak ze nog een minuut of 20 in een op 200 graden voorverwarmde oven. Draai de taartjes om op het bord, kijk uit voor de warme karamel.

De toevoeging van de vijf-kruidenpoeder (die onder meer bestaat uit anijs, venkel, peper, kaneel en gember), heb ik van Gordon Ramsey, voor een bijzonder resultaat. Je kan ook bruine bastardsuiker gebruiken voor nog mooiere caramel. Fijn dat de herfst weer is begonnen en dat ik weer heerlijke winterkost kan bereiden!

20121009-000455.jpg

(Visited 168 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Martin oktober 9, 2012 at 10:47 am

  Foody,
  Ik mag me vereerd voelen met zoveel aandacht voor onze appels. Maar ze zijn dan ook subliem dit jaar, in tegenstelling tot de peren. Oma’s appelmoes is een fluitje van een cent als je een stoomoven hebt. In partjes, beetje citroen, beetje kaneel, 20 min. nét niet koken en alles gaat vanzelf dankzij de stomer. Stukje wild erbij. mmmm.., martin

 2. Marieke oktober 19, 2012 at 1:34 pm

  Lieve Foody,
  Hier staan de appeltjes van onze oude appelboomsoort (weet helaas niet welke) uit onze tuin, gerijpt door de Bayerische zon, te bubbelen op het vuur.
  Vanavond een heerlijke tarte tatin!
  x Marieke