Thaise maiskoekjes bij Keizer Culinair

Het was Julius Jaspers die ooit in Vietnam een eerste weeshuis begon voor straatkinderen.

De Vietnamees (an sich) heeft Gooische kenmerken. Een tweede leg is eerder regel dan uitzondering, met één verschil, en dat is dat als je een nieuwe vrouw ontmoet, je ook je kinderen op straat zet om met je nieuwe vrouw zonder enig bezwaar nieuwe kinderen te vragen. Dit leidt ertoe dat Vietnam vergeven is van de weeskinderen.

Het initiatief van Julius heeft navolging gehad, zo ook bij mijn vriend Eric, en met een groep vrienden hebben ze inmiddels al vele jaren vier weeshuizen. Twintig kinderen een jaar lang verzorgen inclusief school, kleding, et cetera, kost circa US $ 15.000 dollar.

Ten behoeve van de Stichting KIDS organiseerde mijn vriend Eric gezamenlijk met topchef Julius, masterchef Alain Garon en de echte top topchef Ron Blaauw een masterclass koken, genaamd “Oriënt Express”. Het was een buitengewoon gezellige avond, die een opbrengst kende van ruim
€ 30.000,–, genoeg om twee weeshuizen een jaar lang te onderhouden. Julius en Alain hadden gezamenlijk de receptuur bepaald en zo maakte ik onder meer de pittige Thaise maiskoekjes met zoetzure saus. Ik heb het recept thuis nog een keer gemaakt en iets verbeterd (sorry Alain).

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

3 theelepels rode Thaise currypasta, 200 gram vers gekookte maiskorrels, 2 eetlepels Thaise vissaus, 1 ei, 1 theelepel (palm)suiker, 1 eetlepel limoensap, 40 gram kousenband/haricot verts, 1 handje Thaise basilicum, 1 eetlepel fijngesneden koriander, een halve eetlepel fijngehakte muntblaadjes, 3 eetlepels maizena, 40 gram paneermeel, 3 theelepels bakpoeder en olie om in te bakken.

Snijd de haricots verts/kousenband in stukjes zo groot als maiskorrels en blancheer ze circa 1 minuut in gezouten water. Snijd de maiskorrels met een mes van de maiskolf af en houd een kwart apart. Pureer alle ingrediënten, behalve een kwart van de maiskorrels en driekwart van de kousenband. Verhit in de koekepan een laagje olie van circa een halve centimeter. Voeg aan het pureermengsel de overgebleven maiskorrels en fijngehakte kousenband toe. Bak de koekjes door een forse eetlepel van het mengsel met de bolle kant van een tweede lepel in de hete pan te laten zakken. Keer de koekjes om als deze aan de onderkant goudbruin zijn (na circa 2 minuten) en druk ze een beetje plat met je spatel. Laat ze na het bakken even uitlekken op het keukenpapier. Serveer met pittige Thaise chilisaus.

Mijn speciale dank deze avond gaat, naast de chefs, uit naar Maartje Stuiver van Keizer Culinair, die geheel belangeloos haar kookschool ter beschikking heeft gesteld, alsmede de vele vrijwilligers die bereid waren de kookles te geven.

(Visited 174 times, 1 visits today)