Tien jaar een ster voor Yamazato, afscheid van chef Akira Oshima

Op uitnodiging van mijn vriend Mikel Pauw, van Nice to Meat, mocht ik gisteravond in het Okura Hotel deelnemen aan de viering van het feit dat Yamazato tien jaar een Michelinster heeft en werd tevens het afscheid gevierd van chef Akira Oshima, die vervangen wordt door Masanori Tomikawa.
De avond werd feestelijk luister bijgezet door de aanwezigheid van Maiko’s en Geiko’s. Dansende maagden op het podium, terwijl je geniet van het beste wat Yamazato te bieden heeft. Het kan slechter.

Het eten was fantastisch en ik heb dusdanig veel hapjes de revue zien passeren dat een volledige beschrijving pagina’s zou kosten.

We aten vooraf een vijftal kleine gerechten, waaronder susi van Hollandse aal, gegrilde aubergine met dengaku-miso saus en gegrilde eendenborst. Dit werd gevolgd door dobin-mushi, de helderste visbouillon ooit gegeten, met de uit Japan meegenomen Matsutake paddenstoel. Zeer bijzonder. Wat nog meer bijzonder was, dat de Maiko die de hele avond mij gezelschap hield. Kennelijk zag ze in de Dutch Foodie een Dutch Boeddha. Maiko’s zijn maagdelijke gezelschapdames, die je voor € 500,– per uur kunt inhuren. Zij vermaken al staande de etende man met korte grapjes, verhaaltjes en zorgen ervoor dat zijn sake glas vol is. Een zeldzaam gelukkig moment in het leven van de Dutch Foodie. Ik heb inmiddels geprobeerd Mrs. Dutch Foodie in deze richting af te richten, maar ik ben bang dat dat een averechts effect zal sorteren.
Het diner werd voortgezet met shasimi van de buikwand van tonijn, verse griet en kreeft en kaviaar. Prachtig geserveerd in een bal van ijs (zie foto).

Voorts aten wij onder meer gegrild wakyu-vlees (van Nice to Meat). Mikel vertelde mij dat het voordeel van wakyu-vlees is dat het meer goede vetten dan slechte vetten bevat. Wakuu-vlees zit vol met meervoudig onverzadigde vetzuren en net vet is op lichaamstemperatuur vloeibaar. Dat lijkt mij eigenlijk ook wel wat. Het vlees was verrukkelijk.

Voorts volgde nog miso-soep, gestoomde rijst met kip en groenten, gegrilde mul en dit alles begeleid door, volgens de kenners (Jan van Lissum was aanwezig), de best verkrijgbare sake, de Kozaemon junmai daiginjo. Ik wist niet dat sake zo lekker kon zijn!

De opvolgend chef kookt enige jaren bij Yamazato. Wat dat aangaat, kan het alleen nog beter worden.

Grote afwezige deze avond was Johannes van Dam, zijn stoel bleef leeg. Hij heeft wat gemist!

20121016-234050.jpg

(Visited 109 times, 1 visits today)