Villa de Beukenhof, romantic hideaway in bange dagen

Mijn vriend, Erwin Rozendal, van “Villa” de Beukenhof in Oegstgeest is een echte ondernemer. Waarom? Omdat hij na een faillissement als een Phoenix uit de as is herrezen en dat kenmerkt een goede ondernemer, althans volgens Amerikaanse principes.

Enfin, “liefde is een werkwoord”, en aangezien uw eigenste DF gek is op de liefde, werkt ook hij regelmatig aan zijn relatie. Met een vrij lastig loeder met een mening ter grootte van een ouderwetse encyclopedie op de bank, betekent dat dat er af en toe flink aan de bak moet worden gegaan. Waar kun je in deze tijden überhaupt overnachten en waar kun je er ook nog bij eten? Restaurant De Lindenhof in Giethoorn, 2 sterren, is één van de adressen, maar als enige gast in je eentje op een hotelkamer dat klinkt niet heel aantrekkelijk, helaas. Bij Erwin zitten de kamers altijd vol en je kan er ook nog goed eten ook! Op naar De Beukenhof dus.

De Beukenhof is een oude herberg, gelegen in Oegstgeest, waar al een jaar of 30 geen onderhoud aan is gepleegd. Dat maakt de herberg zo prachtig; krakende trappen, ramen die uit de sponningen vallen. Dit ademt ouderwetse sfeer uit, een knapperende haard als je binnen komt en enthousiaste, jonge mensen die je direct hartelijk begroeten, alsof er even geen COVID is. Vanzelfsprekend worden de regels wel in acht genomen, laat daar geen misverstand over bestaan. Wat is het heerlijk om in een authentieke zaak te zijn. Ik hoop dat de zaak niet wordt verbouwd en de huidige sfeer gehandhaafd wordt.

Enfin, wij slapen in de Cape Town kamer, die geheel, inclusief houten giraffe, is ingericht volgens Zuid-Afrikaanse begrippen. Met de giraffe zal ik die nacht overigens, na totale dronkenschap, nog een klein gevecht hebben, toen ik mijn evenwicht verloor en dacht een deur te pakken, hetgeen de giraffe bleek te zijn, het kan verkeren. Maar ook de DF is maar een mens en net zoals de koeien die voor het eerst de wei in gingen, zo heeft de DF zich gedragen bij deze 24 uur uit.

Mijn favoriete voordeurdeler geeft op voorhand aan dat zij niet zal drinken en er wordt een fles jus de raisin van cognacmaker Paul Giraud meegenomen. Iedere keer dat mijn wederhelft een fles alcoholvrije wijn meeneemt, weet ik dat ‘ie aan het einde van de avond ongeopend zal staan en het een enorm drankgelag zal worden. Zo geschiedde.

De jonge, getalenteerde chef Bart Koster (26) (die na zijn praktijkopleiding bij sterrenzaak de Moerbei in Warmond, mijn vriend Anton van de Doofpot in Leiden en vervolgens rond de wereld ging en via Bonaire, Bangkok en Melbourne (Neil Perry) uiteindelijk terechtkwam bij De Beukenhof), heeft er zin in.

Wij beginnen met een fles Laurent Perrier Rosé en een blik Beluga kaviaar met blini’s. De DF heeft de afgelopen tijd iets te veel kaviaar gegeten (alle restvoorraden waren helaas dankzij COVID voor een prikkie te koop), dus hij laat de kaviaar aan zijn lief over. Voor iemand die op dieet is en niet drinkt, zie ik de mrs. DF in no time een blik kaviaar wegwerken en meer dan een halve fles champagne. Dit gaat wat worden!

Wij vervolgen op advies van de enthousiaste sommelier Koen met een prachtige Condrieu “Les Gorbonnes” 2018 van Domaine de Boisseyt (zalig, iedere EUR 95,– waard), als het eerste gerecht wordt geserveerd.

De mrs. DF heeft om een vegetarisch menu gevraagd, spannend, want aan de uitvoering daarvan herken je de goede chef.

De DF trapt af met de huisgerookte eendenborst, gekonfijte eendenlever, zoetzuur rode kool, gepofte wilde rijst en crème van zwarte knoflook. Pvd, wat lekker. Ik wil dit nog een keer. Normaal zou ik dit kunnen, maar zo met mijn diëtiste tegenover mij, wordt dat licht gecompliceerd. Een vrouw met een (eigen) mening (waar zijn de goede oude tijden toch gebleven, zucht)!

Mijn favoriete betweter geniet van het trio van biet, in combinatie met macadamia, oude schapenkaas, vinaigrette van Beurre Noisette. Mega!

Dit begint goed.

Wij vervolgen met het vegetarisch gerecht van aspergesoep, bosui, bieslook, asperge, lekker. De DF wordt verwend met zijn lievelingskost: mooi bereidde kalfszwezerik, op een bedje van Kim-chee, en om “de pijn te verzachten” een crème van zoete aardappel met gember.

Mjam. Het genietertje staat aan, dreigende romantiek lijkt in aantocht!

Dan het hoofdgerecht: duo van kalf, sukade en Lende, mousseline van dragon. Jus van cêpes.

Mijn tafelgenoot geniet van (weer) asperges, een mousseline van dragon, chanterelles met tuinbonen en doperwten, klassieke beurre blanc

En dan het dessert: een combinatie van Pistache, pastinaak & witte chocolade, wij drinken er een glas uit de Jurancon bij. Maar dan, dan wil mijn inmiddels licht aangeschoten “armcandy” kaas met port, en zo geschiedde.

Ondertussen werd het donker, de bedstee lonkte, maar oooh nee, niets daarvan de door de chef gemaakt brownie moest nog worden geproefd. Chef Bart leerde deze maken in Australië. Hij serveert hem met bloedsinaasappel, gezouten karamel en ijs van popcorn.

Na alle port, dessertwijn besluiten wij om een avondwandeling te gaan maken, illegaal zonder hond, maar ook die tref je op dit tijdstip niet meer op straat aan. Bij terugkeer zit gastheer Erwin ons op te wachten met een fles rode wijn. Ook die is nog soldaat gemaakt.

En toen kwam, wat leek, het leukste programma voor de DF, het nachtprogrmma. Het superman pak lag klaar, de tanden gepoetste, maar nadat ik de mrs. DF twee krakende trappen heb opgedragen, bleek al ras dat de avond geheel anders zou verlopen dan gepland…. Nadat ik mijn evenwicht verloor, vergreep ik mij – in plaats van aan de Mrs. DF – aan een houten, Zuid-Afrikaanse giraffe, die ik spontaan op mijn kop kreeg en mijn metgezel voor de nacht werd. de volgende ochtend bleek ik bij mijn valpartij ook nog uit mijn broek te zijn gescheurd. Het was een wilde avond zo in de jungle van de Beukenhof.

Het ontbijt van 9 uur ’s ochtends, dat heeft de Mrs. DF niet gehaald. Om 11 uur werd zij wakker, zonder hoofdpijn, maar Villa de Beukenhof zou De Beukenhof niet zijn als ook daar een mouw aan is gepast.

Bart Koster is een getalenteerde chef en Erwin is een lieve, op en top gastheer. Het is hier, ook in coronatijd, goed vertoeven. Eten op een romantische kamer is zo slecht nog niet, zeker niet als er een haardvuurtje knappert.

https://www.villa-beukenhof.nl/

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 564 times, 1 visits today)