Visatelier, een goed verborgen parel in Laren

 

1,5 jaar geleden werd het Gooi “opgeschud” door de komst van een nieuwe viswinkel in Laren: “het Visatelier”. Het probleem met mensen in Laren/Blaricum is dat zij eigenlijk weinig verstand van kwaliteit hebben en zich graag laten beledigen zoals bij de visman in Blaricum, alias “de visjuwelier”. Daar berekenen ze schofterige prijzen voor matige vis, jaren 70 visproducten en als je binnenkomt wordt je door de Volendammers die achter de toonbank staan in dialect “besproken” om vervolgens afgesnauwd te worden. Mij niet gezien!

8 jaar geleden begon de dappere Bart van Olphen zijn Fishes in Laren. Een van de betere viswinkels van Noord Holland, met verantwoorde vis, en de heerlijkste salades. Zijn zaak heeft het helaas niet gehaald. Gelukkig is Bart met zijn Fish Tales goed op zijn pootjes terecht gekomen.

En dan, ruim 7 jaar na dato is het energieke en sympathieke echtpaar Vito & Ingrid het Visatelier gestart, in het pand waar voorheen Majoor was gevestigd. Een prachtige zaak waar je aan de voorkant een klassieke viswinkel hebt, en aan de achterzijde een bar en een restaurant (voor lunch, diner en borrel) met een geweldige wijn- en spijskaart.

Eerst de viswinkel. Je wordt er on-Goois hartelijk ontvangen en bediend. Het assortiment van de vis is afgestemd op het verantwoorde aanbod. Wat er ligt, mag gevangen worden en is vers. Een viswinkel die de producten van Ortiz verkoopt, die kan bij sowieso niet meer stuk. Vishandel Tel op de Kloveniersburgwal, verkoopt het ook. De vis is vers, de thuismaaltijden zijn echt lekker en de salades die ze verkopen zijn een droom. Ik zou zeggen probeer ze allemaal, maar ik ben het gekst op de forelsalade met champagne en de Hollandse garnalensalade. Wat een feest!

En dan het restaurant. Je kan of door de bar, of door de winkel naar binnen. De ontvangst door gastvrouw Ingrid is hartelijk. De chef begroet je vanuit de schone open keuken. Kijk daar houd de DF van.

Dit restaurant is een droom. De inrichting moet wat gezelliger, maar de kaart is geweldig. Waar komt de chef vandaan? Hij lijkt uit het niets te zijn “opgerezen”, maar qua kookstijl, is het dicht tegen Sergio Herman aan, maar dan toegankelijker (en doet moet hij ook zo houden, niet “te gek”).

De kaart is ingedeeld in voor-, hoofd- en nagerechten en “To Share” (Borrelhapjes als garnalenkroketjes, kreeftenbitterballen, gamba’s in Knoflook) , “Classics” (sliptong, kreeft, zeetong, Dorade/Zeebaars)  en drie soorten oesters.

En dan is er nog een driegangen menu (€ 37,-) en een tasting menu en een droom van een wijnkaart waarbij iedere fles ook per glas kan worden gedronken (leve de coravin!).

Wij kijken naar de kaart en zien zo veel lekkers dat het moeilijk kiezen is.

Wij kiezen voor de Noordzeekrab, gerookte bloemkool en een custard (13,50), de tonijn tartaar met krokante asperge en een krokante dooier (15,-) en de ‘Langoustine Atelier” met zeekraal en de rokerige boerenboter (15,50). De tonijn en coquilles zijn geweldig,

Wat is het eten hier geweldig! Wat bijdraagt aan de beleving is de o zo leuke bediening. Een stralende jonge vent met een hip baardje aan je tafel die schaterlachend serveert. Daar word je direct blij van. Wie ook blij werd was de DF junior, want die eet alles, maar wel zo simpel mogelijk bereid. “Offie een portie kibbeling kon krijgen?”. De viswinkel is al dicht, maar geen probleem! En als de kinderen blij zijn, dan zijn de ouders dat ook! Het hoofdgerecht idem: gebakken zalm staat niet op de kaart, maar junior is er gek op, dus wordt er gewoon een verse moot zalm afgesneden en die wordt gebakken, en op verzoek: met frites!

Wij kiezen voor de zeetong meuniere. De Rode poon van het menu is uitverkocht (de zaak zit vol), maar de die ochtend van 10 krabben gemaakte verse krabsaus niet! Wij vragen wat van de krabsaus bij de tong. Die wordt spontaan aan iedereen geserveerd en staat niet op de rekening. Deze saus is echt (net zo als alle andere sausen) huisgemaakt en zalig!

De zeetong is een van de beste die ik heb gegeten. Ik zie de chef samen met “Visman” Vito de tong arroserend bakken. Kijk zo hoort het!

Erbij krijgen wij heerlijke frites, gebakken spinazie , sla en een zalige in een zoutkorst gebakken meiknol. Ik vraag direct het recept: 100 gram bloem met 60 gram zout en een beetje water.

In het glas? Ach er is zo veel heerlijks, en alles is per glas te bestellen. Ik zou eigenlijk niet drinken, maar “de vis moet zwemmen” en ik bezwijk als ik die heerlijke Chardonnay van Schug op de kaart zie staan. Ik zie nog veel meer lekkers, maar besluit het hier maar bij te laten.

Ik ga snel weer terug want ik wil zo graag nog de Heek met gestoofde prei en de gebrande uiensaus proeven en de Veluwse eend met kreeft en brioche saus. en over de desserts, daar gaan wij het niet eens over hebben, ga maar snel zelf kijken en laat mij weten wat je ervan vindt.

Deze verborgen parel zou ik het liefst voor mijzelf houden, maar ik gun mijn vaste smullers deze parel. Twijfel niet, ga er snel eten!

http://www.visatelier.nl

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 1.744 times, 1 visits today)