Bobotie in het Gooi

Mijn vriendin Pippa is een Zuid-Afrikaanse. De liefde bracht haar via de Dominicaanse Republiek naar Nederland. Pippa voelt zich Afrikaanse in hart en nieren: er gaat niets boven een braai met een grote, mooie, bloederig côte de boeuf. Er is één “maar” in haar leven, en dat is haar grote liefde Lars. Lars is een vegetariër in hart en nieren. Dat levert zo nu en dan uitdagingen op, zeker als je een bobotie wil maken.

Pippa en Lars hebben samen de drie mooiste (prijswinnende) kookscholen in Toscane: Tuscookany De DF genoot er herhaaldelijk van Italiaanse kooklessen, beter wordt het niet. De kookscholen zijn op de mooiste locaties in Tocane gevestigd.

Enfin, terug naar de bobotie. Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt, groente, specerijen, afgetopt met een laag ei, zure room/yoghurt en kurkuma-laag. Lang werd gedacht dat het recept afkomstig was uit de VOC koloniën in Batavia, maar waarschijnlijker is dat dit gerecht met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. Volgens Wikipedia is Bobotie inmiddels door Zuid-Afrikaanse emigranten over heel Afrika verspreid. Het is in feite een kerrieschotel, maar dan gemaakt ter grootte van een dubbele muffin en afgetopt met de laag van zure room/yoghurt en eieren. Het is dat ik weet dat Lars vegetariër is, anders had ik werkelijk geloofd dat de door Pippa voorgeschotelde Bobotie met kalfsgehakt was gemaakt. Het “gehakt” bestond uit 50% “vega-gehakt” en 50% gekookte linzen, gevuld met nog wat gedroogde perziken en gehakte verse amandelen. Zalig!

Hieronder het recept:

2 lepels olie
½ lepel boter
500 gram gehakt (eventuele vervangen door veggie -ariant hierboven)
2 gehakte uien
2 gehakte knoflooktenen
250 milliliter fijngesneden wortel of appel

Kruiden:
1 theelepel currypoeder
1 theelepel koriander
½ theelepel gember
½ theelepel gemixte provinciaalse kruiden
1 theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
1 theelepel suiker
flinke mespunt cayennepeper

Voor de bereiding van het gehakt:
1 theelepel zout
½ theelepel peper
15 milliliter witte wijnazijn
2 plakken witbrood in water/melk geweekt en met de vork geprakt
1 theelepel citroenschil

Voor de bovenlaag:
250 milliliter zure room, waarvan de helft vervangen mag worden door yoghurt/karnemelk
½ theelepel zout
2 flinke draaien aan de pepermolen
2 geklopte eieren

Bereiding:
Braad het gehakt in de olie en de boter aan tot het kruimelig is. Voeg de gehakte ui toe en braad mee. Voeg later de wortel of appel toe en de kruiden. Laat het zachtjes even garen. Voeg aan het einde zout, peter en de witte wijnazijn toe. Laat afkoelen en voeg het brood toe.

Je kunt nu één grote ovenschaal nemen of kleinere ovenschaaltjes (mijn voorkeur, ziet er leuker uit bij het serveren). Voeg de citroenschil toe. Doe alle ingrediënten in de ovenschaaltjes en doe de topping van geklopte zure room, eieren, zout en peper er overheen en laat op een temperatuur van 180 graden 35 minuten goudbruin bakken.

Serveer het met een mooie uienchutney en eventueel met een tomatensalade.

Als je dan bedenkt dat wij daarvoor nog de eiervrije aioli hadden van uitsluitend een knoflookteen, 1 deel volle melk en 3 delen zonnebloemolie, peper en zout (flink de staafmixer erop, maak het als mayonaise met de melk als basis), die als je je ogen dicht deed, je zou zweren dat je een op ei-basis gemaakte aioli at, dan begrijp je dat het voor de Dutch Foodie een verwarrende avond was.

De bereiding van dit recept is een strakke vijf brilletjes waard.

En staat het genietertje al aan?

Tuscookany

5 out of 5 stars (5 / 5)

(Visited 273 times, 1 visits today)