Wijnproeven op doktersadvies

In Antria, vlakbij Arezzo, woont dr. Saverio Luzzi, neuroloog, psychiater en wijnmaker. Saverio heeft in 1992 de 1000 jaar oude Villa La Ripa gekocht. Hij kreeg er een wijngaard bij, Sangiovese aan de ene kant, Cabernet-Sauvignon en Merlot aan de andere kant.

Saverio laat de DF trots zijn landhuis zien, met eigen kapel. Prachtig. Het huis heeft een toren die 100 jaar oud is, en 500 jaar later is er door een lid van de machtige Medici familie als huwelijksgeschenk een huis omheen gebouwd. Het blijven natuurlijk romantische gladjekkers die Italianen. De 500 meter lange oprijlaan met aan weerszijden hoge cipressen doet mij op een gekke manier aan de Torenlaan in Laren denken, alleen hier rijden er nog echte Italiaanse paarden op. Het 500 jaar oude stukwerk zit er prachtig gepatineerd op. Ik leer dat door de toevoeging van gras, het stukwerk al 500 jaar houdt.

Saverio kon het niet over zijn hart verkrijgen om de 100 jaar oude wijnstokken te snoeien, gelukkig maar! Hij vertelt een prachtig verhaal over een wijnmaker, die hij van zijn hoofdpijn hielp, en die nu gratis zijn wijn maakt.

Mijn vriend Piet en ik proeven in goed gezelschap van onder meer vrienden Wout en Joviet om 11:30 uur achtereenvolgens de Peconi IGT 2012, 100% Sangiovese, gevolgd door de Tiratari IGT 2012 ((70% Sangiovese, 20 Merlot, Shiraz 10%) en de Psyco IGT (50% Sangiovese, Cabernet Sauvignon 50%). De wijnen zijn prachtig, met de Psyco, een echte “super toscan”, bovenaan. Uitspugen is er niet bij, deze wijn is te mooi. We bedenken ter plekke een naam voor zijn vierde wijn: “Silentium”.

Na de eerste tWee glazen is de kater van de avond ervoor verdwenen, en komt de stemming er weer in. Wel handig wijn proeven bij de Neuroloog, kan je meteen vragen wat je aan een kater moet doen: “zorg dat je goede Toscaanse wijn drinkt”.

Naast wijn maakt Saverio de zachtste olijfolie die ik ooit geproefd heb. Zou mijn vriendin Muis (met de zachtste wangen ooit), de olie van Saverio misschien op haar wangen smeren? Is dat haar geheim?

De wijn is prachtig, en blijkt inmiddels vele prijzen te hebben gewonnen. Met een oogst van 6000 flessen niet te koop in Nederland, maar gelukkig had de DF ruimte voor 2 flessen in de handbagage en een liter olijfolie. Op naar de olijfolie boerderij van de familie Ravagni voor de lunch!

Villa la Ripa
Antria 38
521000 Arezzo
AR Italie

IMG_9701.JPG

(Visited 69 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Paul van Halem november 12, 2014 at 9:53 am

    Vergeet de handbagage niet in te checken!!! Je kunt je wijn andes inleveren bij security.
    Was getekend: De ezel