Bodega 1900, Barcelona

Sinds mijn vriend Piet naar Barcelona is verhuisd heb ik een mooie excuus om daar af en toe het genietertje aan te zetten. Piet weet gelukkig waar het goed toeven is (“zeg mij wie je vrienden zijn, en ik zeg je wie jij bent”).

In nauwelijks 22 uur twee van de vier (nieuwe) zaken van de Albert Adrià bezoeken, kijk dan ben je goed bezig.

Het is halverwege december als ik mij direct met de taxi van de luchthaven naar Bodega 1900 spoedt. Piet zit buiten in de zon aan een tafel, we lunchen buiten. Feest.

Bodega 1900 ligt in de wijk “Paralelo” en is een tapas-bar, annex “Vermuteria”. 1900 is in september 2013 geopend door Albert Adrià, de jongere broer van Ferran, van het inmiddels gesloten El Bulli. We zien Ferran overigens met zijn broer Albert de zaak uitlopen. Mooi dat de baas er zelf is. Aan de overkant zit zijn restaurant tickets, Bar 41 (die van de “gerookte gin-tonic”) en op de andere hoek zit zijn nieuwe restaurant Pakta (volgend blog).

Het zijn mij toch een stel goede ondernemers. Wat een zaak. De sfeer in 1900 is ongedwongen, de kaart eenvoudige tapas, met leuke obers, vooral de Cubaanse van een jaar of 27 die de DF bedient. Hoe erg zou het eigenlijk zijn, op zo’n bovenwoning in Barcelona met een 27 jarige Cubaanse? Enfin, ik dwaal af.

De kracht van 1900 ligt in de ongedwongen eenvoud. Prachtig opgediende tapas, bereid met topkwaliteit ingerdienten. Het is de eenvoud die de kunde van de chef onthult. Binnen is plaats voor 30 man. De entree is hoog, en aan de rechterwand hangen mooie worsten, hammen en staan blikjes met diverse vissoorten uitgestald. De kleine keuken achterin is versierd met trossen hangende verse tomaten, en een subtiele kleine bak met ijs, met daarop verse zee-egels, oesters en wat bordeaux-rood zeewier. Zo eenvoudig, maar net een schilderij, dit voelt goed.

We beginnen met de amuse (foto). Op kleine houten lepels geserveerde halve golfballetjes van een emulsie van olijven en ansjovis. Even denk ik in een moleculair experiment te zijn terechtgekomen, niet mijn ding. Het is echter zalig, wat een binnenkomer, die smaaksensatie als je de bal open bijt en vocht van de olijven in je mond komt.

We vervolgen met de traditionele tapas, zoals geroosterd brood met knoflook en tomaat, oesters met heelijk zeewier, pata negra (achterbout), prachtige ansjovis in olijfolie, piepkuiken met piri piri, en gegrilde entrecote met grof zeezout.

Wat kan eenvoud toch fijn zijn. Intussen schijnt de zon, gaan het verkeer en de voetgangers aan ons voorbij, en bestellen wij nog een derde fles Catalaanse wijn: de l’Avi Arrufi 2011, van Celler Piñol, pvd, wat een lekker spul! 8 maanden rijping op Frans eiken doet de wijn goed. Parker geeft hem 92 punten, en terecht.

God wat is het leven toch fijn. Zon, simpele tapas, een goed glas wijn en een Cubaanse die steeds mooier wordt (en lekkerder ruikt) naarmate de flessen wijn er doorheen gaan. Die Piet, die heeft het maar goed bekeken.

Ga je naar Barcelona, ga hier gewoon een hapje eten. Reserveren verstandig. Open vanaf 1 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds.

Bodega 1900
Calle Tamarit 91
Tel.: 0034 933 252 659
Barcelona

20131222-121355.jpg

(Visited 404 times, 1 visits today)