Een droom-rosé uit Neuchâtel

Het is zeker zeven jaar geleden dat de DF bij John Halvemaan at en de aldaar werkzame vrouwelijke sommelier hem een rosé uit Zwitserland aanraadde. De “Oeil de Perdrix” van de “Cave du Chateau d’Auvernier” welteverstaan, van wijnmaker Thierry Grosjean, die met zijn familie sinds 1603 wijn maakt. Het bleek één van de betere rosé’s die ik ooit had gedronken. De wijnen worden in Nederland geïmporteerd door een enthousiaste, op een Nederlandse verliefd geworden Zwitser, Valentin Egger van Valentine’s Finest uit Rotterdam.

Niet veel jaren later verbleef ik aan het Vierwoudstedenmeer in Zwitserland in een prachtig hotel (Beau Rivage), waarbij de sommelier mij een suggestie deed, hij zou de beste rosé ter wereld in zijn bezit hebben, afkomstig uit Zwitserland. Toen ik antwoordde dat dat ongetwijfeld de Oeil de Perdrix moest zijn, keek hij of hij rosé zag branden. Een Nederlander die deze rosé kende! Toen ik hem vertelde dat ik er een kist van thuis had staan, kon hij het niet geloven. Deze rosé mocht immers het land toch niet verlaten? Het is geen geheim dat de Zwitsers de goede wijnen voor zichzelf houden. Zouden wie hier in Nederland ook moeten doen, alleen dan met onze nationale industrie.

Oeil de Perdrix heeft een tweeledige betekenis. Het wordt gebruikt voor het aanduiden van een lichtgekleurde rode wijn, maar het is tevens een aanduiding voor een eksteroog. Wij houden het maar op de eerste betekenis. Het unieke is dat de Oeil de Perdrix gemaakt wordt van 20 jaar oude wijnstokken, die op 500 meter hoogte groeien en een cepage wijn is, dus uitsluitend uit een druivensoort, in dit geval pinot noir, bestaat.

Alhoewel op de website van de producten staat dat je de wijn binnen drie jaar moet drinken, dronk ik hem zes jaar oud. Alsof er engeltjes over mijn tong kriebelden, fantastisch! Ik schreef enthousiast Valentin Egger aan, die mij beloofde de producent hierover in te lichten. Valentin verkoopt overigens ook prachtige Zwitserse rode wijnen. Ik bestelde in ieder geval al weer 12 flessen rosé.

www.chatteau-auvernier.ch www.valentinesfinest.nl
5 out of 5 stars (5 / 5)

(Visited 133 times, 4 visits today)