Groen genieten bij Vaartsche Rijn

In Utrecht is het aan de Westerkade gelegen restaurant Vaartsche Rijn de DF niet ontgaan. In het dagelijks leven wordt de DF op het thuisfront regelmatig voorgehouden dat groenten gezond voor geest en lichaam zijn en, zoals ieder huwelijk een compromis is, is ook het huwelijk van de DF er een. Uitvloeisel van dit compromis is dat er af en toe vegetarisch gegeten moet worden. Vaartsche Rijn is van de eigenaren van het tegenover gelegen restaurant Broei, dat geheel vegetarisch is en dat eigenlijk meer een lunchzaak is. Zo niet bij restaurant Vaartsche Rijn. Tot mijn verrassing wordt er ook dierlijk eiwit geserveerd. Soms heb je mazzel.

Het restaurant is gevestigd in een voormalig woonhuis in een opkomende buurt in Utrecht. De ontvangst is allerhartelijkst en er zijn opvallend veel mensen aan het werk voor de 30 couverts die het kan serveren(ik tel er vier in de keuken en drie in de bediening). Hier wordt geen geld verdiend, het is pure passie. Opmerkelijk is in dat kader dat de patroon niet in de zaak staat. Die staat aan de overkant bij Broei. De Poolse chef laat zijn handtekening zowel in het menu als in het interieur achter. Ik zie veel ingemaakte groentes en vruchten om mij heen. De ober doet ons denken aan de Drentse zanger Daniël Lohues. Hij blijkt eveneens afkomstig uit Drenthe en zou zijn jongere broer kunnen zijn. Een goed begin.

Er kan gekozen worden uit een 4 of 5-gangen menu à EUR 44,50/49,50. Een wijnkaart is er niet, er wordt een bij de gerechten passend wijnarrangement geserveerd van 4 of 5 glazen (EUR 25/30), wat tevens alcoholvrij te krijgen is (EUR 13/16). Mijn immer gezond levende tafelgenote kiest voor het alcoholvrije drankenarrangement. Wij genieten van een aperitief, perencider.

Op tafel komt zuurdesembrood met geitenboter en reuzel met spekjes en hazelnoot. Erg lekker. De amuse is meteen het beste gerecht van de avond. Een schuim van bies van Hollandse garnaaltjes, aardappel en gekookte en gefrituurde Hollandse garnaaltjes. De Hollandse garnaaltjes zijn geheel gefrituurd. Het gerecht heeft een mooie bite en is zo lekker, dat ik het eigenlijk nog een keer wil bestellen. Helaas, het is een amuse en aldus een gift van de chef.

Wij vervolgens ons maal met makreel ingelegd in mierikswortelolie, granite van ingemaakte komkommer, azijn van vlierbloesem. (foto). mooi opgemaakt en lekker, maar na de Hollandse garnaaltjes een beetje een tegenvaller, de makreel is niet geheel op smaak. Mijn tafelgenote drinkt intussen een koude Chinese thee met grapefruitsap, het blijkt een mooie combinatie .  De DF drinkt glas wit uit de Alto Adige “Cantina di Terlano”. Lekker in combinatie met het gerecht.

Wij eten een prachtig opgemaakt gerecht van stekelzwam, sous vide gegaarde eierdooier, zilverui, rode peper, karnemelk, vadouvan, blaadjes van Afrikaantjes en dilletoppen. De eierdooier is, wat mij betreft, net twee graden te warm gegaard, hij is te ver gestold. Mijn tafelgenote houdt ervan, die houdt niet van lopend eigeel. In het glas witte wijn uit Zuidwest Frankrijk “Les Greisses”. Alle wijnen zijn natuurwijnen, zo veel als mogelijk biologisch gemaakt, met een minimum aan sulfiet, wat je altijd nodig hebt om het gistproces in de wijn te stoppen.

De volgende gang is zacht gegaarde lamsbout met een quenelle van stengelui, gepofte knoflookcrème, jus van bittere groenten, begeleid door een glas uit de Rhône “Domaine de Rapatel”. Zalig. mijn tafelgenote geneest ter plekke en drinkt vanaf nu het ene na het andere glas wijn.

Wij besluiten spontaan een gang kaas in te lassen. Wij krijgen met zijn tweeën acht soorten kaas, variërend tussen een geitenbrie, remeker, manchego tot aan een blue de basque. Wij drinken daarbij een vin doux naturels van Chenet Blanc, zalig.

Het nagerecht, dat bestaat uit vanille-ijs, schuim van bloemkool met granny smith en nootmuskaat, brengt gemixte gevoelens te weeg. Het ijs is misschien wel het lekkerste vanille-ijs dat ik ooit heb geproefd, het bloemkoolschuim vind ik er totaal niet bij passen. De Muscato d’Asti kan ook niet op tegen dit bittere “bloemkoolgeweld”.

De ambiance is goed, het personeel buitengewoon vriendelijk met enthousiaste verhalen aan tafel en je hebt echt het idee dat je bij iemand in de huiskamer zit te eten. De opmaak van de borden is prachtig, de smaakcombinaties mogen iets doordachter en zijn mij soms iets te controversieel. Het totaal beloon ik met drie brilletjes. Het goede nieuws is: het is een tijd geleden dat de DF weer eens met zijn tweeën onder de EUR 175,- at !

www.restaurantvaartscherijn.nl
3 out of 5 stars (3 / 5)

(Visited 80 times, 1 visits today)