Genietertje in de brand bij Hofstede Meerzigt

In de oude dorpskern van Zoetermeer is de verborgen parel Hofstede Meerzigt gelegen. De Hofstede is in feite een herenboerderij uit 1640. Chef Alain Adriaanse, afkomstig uit de stal van Den Blijker, voert met vure de scepter. Hij is een bescheiden mens, misschien wel te bescheiden. Hier wordt op zeer hoog (sterren) niveau gekookt, zeker in de combinatie met een van Neerlands beste sommeliers, de uit Irak afkomstige Sermad Wartan, die een meester is in het vinden van de juiste wijn-spijs combinaties.

Hofstede Meerzigt is van Bert de Boer, levensgenieter, mooi mens en één van de grootste wijnimporteurs van Nederland. Met zijn bedrijf Activin importeert hij onder meer Antinori, Boschendal en nog veel meer lekkers.

Tijdens een trip in Milaan beloofde Bert de DF een wijndiner met droomwijnen. De DF is van het type “belofte maakt schuld” en als snel herinnerde hij Bert aan zijn toezegging om tegen inkoopsprijs de mooiste drinkbare wijnen ter wereld in te brengen. En een mooi wijndiner werd het, met 10 serieuze levensgeniet(st)ers.

Wij begonnen met kaviaar, met in het glas de “Vergelegen White 2011”, gekozen tot beste witte wijn van Zuid-Afrika. Wij vervolgden met langoustine, king crab en coquilles, met in het glas een Puligny Montrachet 1er Cru Les Folatieres van Olivier Leflaive uit 2011. Veel mooiere witte bourgognes dan deze zijn er niet te krijgen. Wat zalig, het genietertje begint langzaam te gloeien. De Langoustine is ernstig vers, rauw bereid en in feite platgewalst. Mijn huwelijk vierde ik bij Alain Carro,  patron-cuisinier van le Castellaras in Fayence. Los van het uitzicht, koos ik Alain om zijn formidabele signature dish: rauwe langoustine… Het is wederom bij “een” Alain waar ik van dezelfde kwaliteit mag genieten. Langoustine is lekker dan kreeft, dat wat de DF zegt.

De Puligny ging ook perfect bij de kreeftenpoffertjes en de kleine Franse mosselen “Moulles Bouchots”, die perfect waren bereid met wat room en wat spek. Wat een feest! Ook de slibtong met truffel liet zich perfect begeleiden door dit engelenvocht.

Bij de duif met rode kool dronken wij de Lapostolle Clos Apalta 1997. Een wijn op Franse manier gemaakt in Chili. Vijf keer gekozen tot beste rode wijn ter wereld. Briljant lekker. Dit is de lekkerste rode wijn die ik ooit in mijn leven gedronken heb. Al eerder dronk ik de 2007, maar dit is de vergrotende trap. Het genietertje begint langzamerhand oververhit te raken. De Antinori Solaia uit 2005 en de daarop volgende Chateau Mouton Rothschild 2005 waren beiden eveneens verrukkelijk, maar de Lapostolle is mijn favoriet.

Om het feest compleet te maken, genoten wij van entrecote met knolselderij begeleid door een Chateau Petrus 2005. Een mooie zachte afdronk: “wat een lekker spul is dit zeg,” hoor ik mijzelf denken.

Om het dessert geheel in Franse stijl af te sluiten, eindigden wij met mijn favoriete dessert: gebakken ganzenlever met appeltjes en in het glas een Chateau D’Yquem 1997.

Nee, echt mager was het niet, maar de tijd van de goede voornemens is in aantocht…

Intussen waren wij negen gangen (wijn) verder, bleef de sommelier maar doorschenken en liep het weer eens lekker ouderwets uit de hand. Best een mooi verhaal, dat je licht aangeschoten raakt van Petrus en Mouton Rothschild. Er zijn zelfs weinig Chinezen die dat kunnen zeggen.

Intussen hoor ik aan het geluid van de sirenes dat de plaatselijke brandweer in aantocht is, het genietertje beleeft een uitslaande brand….

Over de prijs van het diner heb ik het deze keer niet, de prijs-kwaliteitverhouding was in ieder geval goed en rechtvaardigt de volle 5 brilletjes!

http://www.hofstedemeerzigt.nl

5 out of 5 stars (5 / 5)

 

(Visited 125 times, 1 visits today)