Rendez-vous in Hofstede Meerzigt

Mijn vriend, Bert de Boer, is een bevlogen en succesvol ondernemer. Als één van ’s-lands grootste wijnimporteurs kent hij de weg in de wereld. Het was via Bert dat wij in Baskenland onder meer te gast waren bij Beronia.

Het hoofdkantoor van Bert is gevestigd in Hofstede Meerzigt, gebouwd in 1600 in (wat nu heet) Zoetermeer, een oase in deze nieuwe stad. Bert houdt naast van mooie wijnen, ook van lekker eten. Hoe mooi dat Bert samen met Patron-Cuisinier Alain Adriaanse zijn eigen droomrestaurant heeft gecreëerd. De Hofstede is één van die plekken waar ik al vaker at en waar ik mij telkenmale verbaasde over het feit dat Michelin hier nog niet minimaal één ster op de voordeur heeft geplakt.

Als bedankje voor zijn gastvrijheid in Baskenland, nodig ik Bert uit in zijn eigen restaurant. Niet om Bert een plezier te doen, maar om de DF zelf natuurlijk een plezier te doen. De DF drinkt minder, maar ja, probeer maar eens aan ’s-lands grootste wijnimporteur uit te leggen dat je niet drinkt. Dat was een kansloos verhaal.

Bert is van het type: niet lullen, maar poetsen en dat blijkt ook uit het feit dat op drukken dagen Bert en zijn Manuela niet te beroerd zijn om even in de bediening te lopen!

Chef Alain, die al 15 jaar de scepter voert, staat handenwrijvend bij de ingang op de DF te wachten. Hij krijgt carte blanche. De uit Irak afkomstige sommelier Sermad heeft vandaag helaas vrij, maar ja, een betere sommelier dan mijn tafelgenoot kan ik mij niet wensen.

Wij trappen af met een Amuse van merengue van wortel /bonbon van piccalilly gemarineerde wortel/ gembergel. Deze amuse is zo lekker, dat de DF voorzichtig informeert of er niet nog een extra rondje kan komen. De DF is een fijn mens, die je niet graag wat weigert, dus zo geschiedde. Het mondgevoel is waanzinnig, het zuur prachtig.

Wij vervolgen met de Schelvistartaar met gerookte amandel en een vinaigrette van sherry, met paling, zilte groenten en gemarineerde druif. Lekker.

Het tussengerecht van Argentijnse gamba met een compote van venkel met gamba en een saus “bisque” van kappertjes en kleine croutons van zuurdesem brood is verrukkelijk. Erbij wordt nog een scheermes met gamba, Pernod crème en zoetzuurvenkel geserveerd, een waar feestje! Het genietertje staat aan.

Scheermes

Ik zou eigenlijk niet drinken, maar de fles van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Vergelegen, ”G.V.B. 2018” (sauvignon blanc, semillion) smaakt er verdomd goed bij.

Wij vervolgen met een eigentijds herfstgerecht: de gebakken poonfilet (knorhaan) met pompoencompote en gekarameliseerde pompoen met rode curry, een crème van pompoen, een Madeleine van pompoenpitten, geglaceerde peterselie wortel en jus van vadouvan. Best veel ingrediënten/bereidingen op het bord, maar het is zalig.

Het wordt tijd voor een glas rood. In dit geval een fles van eveneens Vergelegen, maar nu de reserve 2014, cabernet sauvignon. Mooi zacht, licht tabak, aarde, mjam, mjam, mjam….

Zoals mijn vriend Yves altijd zegt: “fromage pur finir le Vin” tja, de wijn is er al, nu de kaas nog. Alras verschijnt er een selectie van prachtige Hollandse kazen.

Tja, voor de donderdagmiddag: zalig eten, mooie wijnen, leuk gezelschap op een toplocatie, wat wil je nou nog meer?

Na een kleine wandeling om het gebouw sluit ik af en moet ik helaas op weg naar mijn volgende diner in het onovertroffen eetcafé Moeke Spijkstra in Blaricum alwaar ik met mijn vrienden Richard en Hubert heerlijk diner. Het was een mooi bezoek aan de Hofstede en de Hofstede is ook qua prijs-/kwaliteitverhouding zeer zeker het omrijden waard. Hier wordt echt goed gekookt, het omrijden waard.

4 out of 5 stars (4 / 5)

https://www.hofstedemeerzigt.nl/

(Visited 524 times, 1 visits today)