Hemelse lunch bij Mos

Mijn vriend Rens is het type die het boek over de 4-urige werkweek heeft herschreven naar die van 1 uur. Een briljant zakenman en levensgenieter. Eén keer in de zoveel tijd treffen wij elkaar voor de lunch, en dit keer is de keuze gevallen op Restaurant Mos. Mos is één van mijn favoriete restaurants. Patron-cuisinier Egon van Hoof heeft het in zijn vingers. Gastheer Henry maakt het plaatje compleet.

Omdat het niet altijd feest kan zijn in het leven, bekent de DF vooraf aan zijn vriend Rens dat hij al een tijdje sober is. Verheugd reageert Rens met de mededeling dat ook hij een alcoholvrije lunch wel ziet zitten, dan kan er eindelijk eens serieus gesproken worden. En zo geschiede.

Ik zag Egon twee weken eerder op het Warchild Gala, waar hij met de patrons cuisiniers geheel belangeloos voor 400 personen heeft gekookt. De kwaliteit van het eten heeft zeker bijgedragen aan de hoogste veilingopbrengst voor Warchild ooit. Hulde aan Egon, zijn team en de overige sterrenchefs.

Wij kiezen voor het lunchmenu dat begin met hamachi met gelei van runderbouillon, geroosterde macadamia noten en ingelegde meiknol. De optioneel aangeboden 30 gram kaviaar om te delen slaat de DF vanzelfsprekend niet af. Als een geluk bij een ongeluk blijkt Rens niet van de vis te zijn. De door onze gezamenlijke vriend de Xaf aangeraden vistherapeut/-hypnotiseur, heeft niet mogen helpen. Dan de kaviaar maar alleen opeten, het kan verkeren.

Ik vervolg met de zacht gegaarde zeetong, oester, beurre blanc en een taco van koolrabi en wortel. Verrukkelijk!

Maar dan komt één van de lekkerste gerechten die ik in tijden heb geproefd, een vegetarisch gerecht wel te verstaan: knolselderij van de barbecue met witte portsaus, pompoenpitten, bronze venkel en sinaasappel. Niet normaal lekker, we likken onze vingers erbij af.

De barberie-eend met een crème van paddenstoelen, topinamboer en een jus met kappertjes is heerlijk, maar is eerlijk gezegd wat te veel voor de lunch. En omdat het toch al te veel was, sluiten we af met kazen van Bourgondisch Lifestyle. Het dessert dat bewaren we voor de volgende keer.

€ 65,00 (ex de kaviaar) is geen geld voor dit droommenu. Maar nu komt ‘ie. Op het Warchild Gala kwam ik Jan Rutten tegen van Wijnhandel Het Proefstation uit Haarlem. Op het Warchild Gala was Jan de alcohol vrije wijn sommelier en inmiddels kom ik zijn wijnen overal tegen. Hij is importeur van Prisecco Alcoholvrij, een assortiment vruchtensappen met een hoog gastronomisch gehalte, geproduceerd door Joerg Geiger uit Zuid-Duitsland. Verrukkelijk! Wij krijgen gewoon een alcoholvrij wijnarrangement voor drie tientjes de neus en genieten bij iedere gang van een drankje wat een perfecte combinatie bij de spijzen blijkt te zijn. Het leven is goed, en Rens en ik waren het liefst nog uren gebleven, ware het niet dat Rens één uur per week werkt en laat dat nou precies tussen half 4 en half 5 deze vrijdagmiddag zijn.

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 244 times, 1 visits today)