Culi’s van de richel in Vlieland

 De geoefende lezer weet dat de Dutch Foodie een zwak heeft voor Vlieland. Er is geen mooiere plek op aarde dan Vlie. Vlieland is gezegend met goede adresjes. Al eerder schreef ik over huiskamer-restaurant “Chez Piet”, Restaurant Zuiver en Badhotel Bruin. Bij Badhotel kookte de in de ogen van de DF een van de beste jonge chefs van Nederland: Robert Buurma. Het leven is net sex: als je niet beweegt, dan gebeurt er niets. En zo bewoog chef Robert van Badhotel Bruin naar restaurant Zuiver, de (food)sex werd er nog beter op….

Naast Chef Robert zijn ook Harry en Manja op Vlie neergestreken. Levensgenieters puur sang, die naast de succesvolle winkel “Beachy”, ook een aantal waterstraal aangedreven rib’s bestieren en besturen en initiatiefnemers zijn van de lunch op de richel.

Het toeval wil dat in het kader van de braderie in Vlieland ook nog eens de roemruchte dixieband :”de geitenbreiers” uit het altijd gezellige Brabantse Son en Breughel de boel op stelten zetten, en en snel was het plan geboren om bij eb te gaan lunchen op de richel voor de havenmond van Vlieland. Tafels, stoelen, boeketten, servetten, en al hetgeen een mens blij van wordt, werden alras door Manje en Harry spontaan op de richel gezet.

De geitenbreiers werden eveneens overgezet en chef Robert Buurma bood spontaan de lekkerste amuses aan.

Het werd een waar feest, zei het beperkt in tijd, nu tegen 18:00 uur de zandplaat weer onder water begon te staan.

Robert liet zich van zijn beste kant zien. Terwijl de Geitenbreiers er vrolijk op los toeterten en spontaan een ode aan mijn tafelgenote Monique bracht, dirigeerde de eveneens aanwezige Joop Braakhekke spontaan het orkest en de maitre. Het was een bond gezelschap, met het engelte “Be” van 6 jaar oud als jongste, en, ja, wie eigenlijkals  oudste?
Wij genoten van met vadouvan ingesmeerd naanbrood, de lekkerste vitellomayonaise ooit, ansjovisjes, op het wad geplukt oesterblad, gemarineerde zalm, huisgepelde garnaaltjes met kerrie en appelschuim, koudgerookte makreel met verse vioolbloempjes, door chef Robert zelf gemaakte verse worst met geitenkaas,  gevolgd door een mousse van Tonkabonen en aardbeien. In het glas onder meer een prachtige gekoelde Nuite-Saint-Georges, 2011, “Les Grandes Vignes” van Sylvain Loichet. Wat een feest!

Vergeet club 55 of een van die andere strandtenten, lunch gecaterd door chef Robert van Zuiver en verzorgd door Harry en Manja op de richel voor Vlieland tussen de zeehonden en in ons geval: een vermoeide windsurfer. Beter wordt het niet. Boek snel (als het getijde het toelaat).

Ik heb spontaan voor morgenavond bij Zuiver geboekt om nog eens van chef Robert te kunnen genieten!

Durf je hem aan te zetten, het ultieme genietertje: 

 Ik wil gezellig lunchen op een zandplaat tussen de zeehonden in de Waddenzee

(Visited 257 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Dr Bubbels juli 16, 2015 at 9:40 pm

    Wat fijn dat het Zo vaak Eb is, kansen genoeg om op je eigen plaatje te genieten, hug to all