Domenica

Ik ben er al een paar keer geweest, Domenica, het restaurant van de voormalige chef van Toscanini (Flavio Ghignoni Carestia) gelegen aan de Noordermarkt in Amsterdam. Het is moeilijk om te reserveren en er zitten veel mensen die geen Nederlands spreken. Maar aan de bar, daar vind je de stadsgenoten op een rij en er is gezellige interactie met de leuke zwarte brigade. Het is er altijd vol, gezellig en het eten is van bovengemiddeld niveau. Je waant je in Italië.

Domenica heeft een aantal dingen goed begrepen. In de tijd dat Borderwijk er nog gevestigd was, was het de slechtste akoestiek van de stad. Dat is inmiddels veranderd. Het plafond is van akoestisch materiaal voorzien, de indeling gezelliger geworden en de open keuken is er nog steeds. Zoals mijn vriend Willem zegt: “Vertrouw nooit een restaurant waar geen open keuken is”, en zo is het!

De ontvangst door het uitsluitend Italiaans en Engels sprekende personeel is altijd zó allerhartelijkst, je voelt je er echt thuis. Hoe groot was de vreugde bij mijn laatste bezoek, toen ik zag dat Sam, de oud-sommelier van restaurant Mos, daar zijn tweede werkdag had. Hij vertelde en passant hoe hij een dag voor de eerste lockdown zijn vrouw aan de bar ontmoet, waardoor hij noodgedwongen twee maanden met haar samen in een huis verbleef. Inmiddels is het tweede kind onderweg, het kan verkeren.

Enfin, zij die alles beter weet spreekt vloeiend Italiaans, dus dat scheelt, als je in een restaurant bent waar iedereen Italiaans spreekt, behalve Sam en uw eigenste DF dan.

ZDABW is, zoals de geoefende lezeres weten, alcoholvrij, dus zij bestelt meteen een cocktail en daarna twee glazen rode wijn…. Ik hoor mijn vrienden Juul en Bel al hardop lachen. Mijn god, de avonden dat ik bij vrienden kwam eten met een fles alcoholvrije wijn in mijn hand en geen BOB had geregeld omdat ZDABW zou rijden en die vervolgens geëindigd zijn in totale dronkenschap van mijn eigen BOB, die zijn niet meer op een hand te tellen…

Enfin, de DF is zelf alcoholvrij, dus vanavond is er geen probleem.

Wij trappen af met de “evergreen” van Domenica, geroosterde beenmerg met langoustine. Gvd wat lekker zeg. ZDABW haakt af bij alles wat lijkt op orgaanvlees, vet of vrouwen die de DF aantrekkelijk vinden (hetgeen zich regelmatig voordat), dus deze is gelukkig voor de DF zelve.

ZDABW neemt de “Krystal garnalen fritura” met een lichte citroenmayonaise (17 euro). Zo eenvoudig, zo lekker.

Over eenvoudig en lekker gesproken: de paperdelle met ragù genovese is een droom. Voor 21 euro geen geld. Sam licht toe dat ze de prijzen verlaagd, in plaats van verhoogd hebben. Dat doen ze goed, want “value for money” is hier echt “key”.

ZDABW bestelt de Trenne met aubergine, datterino en ricotta en een vleugje citroen. Lekker. Ook hier wordt 21 euro voor berekend.

Wederom een geweldige en gezellige ervaring. het omrijden waard!

www.restaurantdomenica.com

4 out of 5 stars (4 / 5)

(Visited 398 times, 1 visits today)