Lazuur, Amsterdam-Noord

In Amsterdam-Noord zijn veel mooie pareltjes verborgen. Eén daarvan is restaurant Lazuur, dat dankzij de achtergrond van de chef (Sherif Khalil, ex Kaagman & Kortekaas, geboren in Noord uit een Portugese moeder en opgevoed in Franse keukens), een combinatie van Portugese en Franse invloeden kent.

Het ligt in wat ooit de wijk Nieuwendam was, aan een typisch Amsterdam-Noord plein. Als je binnenkomt is het even schrikken: er is niets aan het interieur gedaan. Op de vloer oude plavuizen, en dat is ook mijn enige aandachtspunt van Lazuur. De ontvangst is hartelijk, de keuken is een tien, maar wat is het er ongezellig, een beetje kil en ook, eerlijk gezegd, ijskoud.

Enfin, de geoefende lezer weet dat de DF sinds 1 oktober 2023 gestopt is met drinken. Er wordt nog zeker veel buiten de deur gegeten, maar in zijn normale leven is hij soms iets te druk om blogs te schrijven. Lazuur verdient een blog. Waarom? Omdat het ongelofelijk goed is, vriendelijk geprijsd en deze zaak het verdient om ramvol te zitten.

Lazuur is open van woensdag tot en met zondag, en de eerste zondag van de maand is er een roast. De Italiaanse Julia (die een 8 jaar oude Spaniël heeft en dringend op zoek is naar woonruimte in Amsterdam) (mag gedeeld), ontvangt ons buitengewoon hartelijk. Wij beginnen met een alcoholvrije spritz en een jus de raisin, om vervolgens te kiezen voor een 4-gangen menu. Helaas is de zelfgemaakte paté uitverkocht. Wij slaan de heerlijke hapjes bij het aperitief even over.

Een 4-gangen menu kost € 54,-. Geen geld, zeker als je bedekt dat ik vorige week bij mijn voorheen favoriete visrestaurant voor 4 personen na 12 oesters en allemaal een vissoep en één iemand een zeetong en 1 kopje koffie en een fles Bernardus, € 450,- moest afrekenen; € 7,50 voor een Gillardeau, belachelijk.

Wij beginnen met de koolrabi met mosselen, gele curry en saffraan (fantastisch!), en de vol-au-vent met zwezerik, paling en mesclun. Dit gerecht is ook vegetarisch te krijgen, met paddenstoelen. De vol-au-vent (een pasteitje) is precies op de juiste grootte geportioneerd en de vol-au-vent, met op de achtergrond ingekookte rode wijn, is prachtig. De zwezerik wordt omhooggetrokken door de ietwat rokerige, mooie, vette paling. Dit is het lekkerste gerecht wat ik in 2024 heb gegeten. Gelukkig is mijn foto mislukt, ik moet nog een keer terug…

Wij vervolgen met de kabeljauw met aardappel, truffel en bergamot, waarbij de kabeljauw Portugees is bereid (“bacalhao con natas”), geweldig! De paddenstoelenbouillon met verse Madeira, profiteroles en sjalottencrème en gouden enoki is eveneens prachtig.

En dan het hoofdgerecht. ZDABW kiest voor de dry age rode biet met mierikswortel, jasmijn, wilde bosbes en landkaviaar (prachtig!). Ik houd niet van biet, maar dit is een andere kwestie, wat een feest!

De DF kiest voor de tarbot met kokkels, aspergesla, lardo en pastinaak (geweldig!). Een tip aan de chef: brand de lardo even. Julia, de Italiaanse serveerster, legt mij uit dat de Italianen de lardo altijd rauw eten en zo in de mond stoppen en dat branden niet aan de orde kan zijn. Schitterend!

Ik zie nog de Ebérico varkenswang met pompoen, beurre noisette en Hollandse garnaal voorbijkomen, en het water staat mij in de mond, maar er wordt gedieet. We delen de kazen, die heerlijk zijn en ZDABW kiest toch nog voor een dessert: de pinda parfait met miso karamel, stracciatella en gember, ongelofelijk lekker! Wat ben ik blij dat ik die niet at.

In het glas niks bijzonders. Een glas Portugese huiswijn uit het Douro (lekker) en helaas hebben wij niet van de wijn- en zeer uitgebreide portkaart kunnen genieten.

Ik praat nog wat na met de chef en geef het team complimenten. Dit was echt heel erg goed. En het bonnetje? Een kleine € 140,-. Beter wordt het niet in je leven. Ga er naartoe, maar ga met een gezelschap, breng zelf een beetje sfeer in de zaak, want de zaak is mij net iets te kil, waarbij ZDABW mij aangaf dat als we in Portugal in zo’n simpele zaak zouden eten, de DF het prachtig zou vinden, en daar heeft zij gelijk in (zoals altijd natuurlijk….).

https://www.restaurantlazuur.nl/

Purmerplein 8, Amsterdam

4 out of 5 stars (4 / 5)
(Visited 316 times, 1 visits today)