Gefrituurde courgettebloemen a la De Zeeg

Ik ben in de Provence, om precies te zijn: Seillans, een klein dorp gelegen naast Fayence. Ik ben hier getrouwd in de Notre Dame de l’Ormeau. Het fijnste hier is mijn buitenkeuken, met giga bbq-grillhoek, twee inductiepitten en op een steenworp afstand de boerenmarkt van Callian. Daar vind je de mooiste groentes van de lokale boeren, lamsvlees van de lokale boerin, geitenkaas, foie gras van Ferme Alexandre. Als ik hier zou wonen zou ik veel meer vegetarisch eten. Ik heb tomaten en doperwten gegeten, dat geloof je gewoon niet!

Vanavond staan verse witte en kievitsbonen op het menu, en gisteravond heb ik naast een perfect gegaarde Kalfshaas (in de warmhoudlade, 5 uur op 65 graden met een kern van 57graden), vooraf gefrituurde courgettebloemen gegeten, naar een recept van mijn oude vriend Dick, alias “de Zeeg”.

Voor de liefhebber:

Je neemt mooie courgettebloemen, bij voorkeur die nog dicht zijn. Haal de stamper inclusief de stam er voorzichtig uit, vul de bloem met een blaadje basilicum, verse buffelmozzarella en een ansjovisje. Bind de bloem dicht met bieslook en maak een beslag van een ei, zout, scheutje olijfolie, zes flinke eetlepels bloem en een halve liter melk (beter is met zelfrijzend bakmeel en koud koolzuurhoudend water). Met 96 olijfbomen is er olijfolie genoeg. Ik bak ze in de olijfolie, op 173 graden, een laagje van max 1,5 cm, circa 2 minuten per kant. Wij drinken erbij een glas rosé, van het Provençaalse huis, Jas d’Esclans, cuvee de Loup, 2011, beter wordt het niet, vooral omdat ik daar vanmiddag naar toe ga om mijn voorraad Provençaalse rosé en rood aan te vullen.

Het leven is fijn!

20130729-133855.jpg

(Visited 111 times, 1 visits today)