Koninklijk ontvangst bij Beronia en een onverwachte ontmoeting met chef Bruno Oteiza bij Beronia

De DF is een levensgenieter en man van de wereld, zoals zijn vaste lezers weten. Geïnspireerd door het televisieprogramma van Ilja Gort, bezoekt hij met een markant reisgezelschap de Rioja, dit onder de bezielende leiding van mijn lieve vriendin en netwerkoninging Merlin en Neerlands beste en grootste wijnimporteur, Bert de Boer, onder meer bekend als importeur van Beronia, maar ook de wijnen van Antinori, Boschendal, et cetera. Bert heeft geregeld dat wij bij het huis Beronia in de Rioja een rondleiding krijgen in het gloednieuwe wijnhuis. Beronia is eigendom van de familie Gonzalez, in Nederland bekend van de sherry van González Byass, wie heeft niet het sherrydieet gedaan? In ieder geval niet de familie González. Los van het feit dat ze allemaal zo mager zijn als een plank, hadden ze van het fameuze sherrydieet nog nooit gehoord.

Enfin, onder leiding van de wijnmaker Martin, krijgen wij een bezielende rondleiding en krijgen wij een stoomcursus wijn maken voor beginners. Over twee dagen begint de oogst, je voelt de spanning. Het was een topjaar, de druiven staan er puik bij, de machines zijn geolied, het feest kan bijna beginnen.

Na de drie uur durende rondleiding inclusief een stevige wijnproeverij worden wij uitgenodigd voor een lunch in het prachtig nieuwe gebouw, ontworpen door één van de familieleden. Van de buitenkant ziet het er klein uit, het is in een heuvel gebouwd, maar het is een gigantisch gebouw. We komen in wat lijkt een vergaderzaal, maar door onze gastheer “het familierestaurant” wordt genoemd. We begrijpen er niks van. Er staan wat statafels met daarop een 15 literfles Beronia Grand Reserva 2015 (ook wel een Nebuchadmezar genoemd). Een grote eer, want deze flessen zijn zeer schaars en overigens ook vrij prijzig om te maken. Enfin, het mag de pret niet drukken.

Wij worden verwend met twee rondes croquetas de jamón, bitterbalvormig, maar dan plat. Gezegd moet worden: ze zijn goed. Hier staat vermoedelijk iemand te koken die het spelletje begrijpt.

En dan opeens gaat er een grote schuifwand open en kijken wij in een hypermoderne, waanzinnig uitgeruste keuzen, en zien wij een volle keukenbrigade rustig staan te werken. De DF herkent meteen dat er een vakman in de keuken staat. Er wordt nog even niets gezegd, wie, wat, hoe of waar.

Wij beginnen met een prachtig gerecht van een vijg gevuld met een mousse van foie en een compote van verse frambozen. Zelf mijn vegetarische vriendin Alicia blijkt hiervan te kunnen genieten. Intussen worden de glazen flink bijgevuld, ik ben voor de zekerheid naast mijn vriend Bas gaan zitten, fameus om zijn “incidenten”, ik wil er deze keer niets van missen.

En dan wordt de chef bekendgemaakt. Het blijkt Bruno Oteiza. Als chef onder meer eigenaar van restaurant Gatxupa in Saint Sebastian, maar tevens eigenaar van het restaurant Sibau in Monterrey in Mexico. Monterrey, voor de kenners, is een plaats gelegen in het noorden van Mexico, waar het veilig is en waar heel veel rijken wonen. De chef vertrekt overigens morgen naar Mexico, zo vertelt hij mij.

Het feest gaat nu echt beginnen. In het glas hebben wij de rosé van Beroniaa, de “Alegra”, lekker!

Inmiddels zie ik dat er in de keuken hard gewerkt wordt aan het volgende gerecht, kort gebakken gamba’s rochas (ook wel carabinieros genoemd), van die dieprode gamba’s die je alleen maar in Spanje kunt krijgen (de beste houden ze voor zichzelf), van een ongekende grootte. Daarbij een saus van ingekookte schaaldieren (van de gamba), met witte bonen. Op de achtergrond proef je gerookt paprikapoeder. Ik ga uit mijn dak, dit is zo ongelofelijk lekker, dit bestaat niet! Ik houd het niet meer, ren de keuken in om de chef te complimenteren.

De chef staat rustig door te werken en laat mij enthousiast zijn volgende gerecht zien: 30 seconden gegrilde inktvisjes, licht gebonden saus van heldere paprikabouillon en wat inktvisinkt. Ook dat gerecht is zo lekker, ik word gek. Dit is nu al mijn beste eetervaring na vier dagen Saint Sebastian.

Mijn vriend Maarten is, niet gestoord door enige flessen rode wijn, spontaan aan het mee bedienen, hilariteit alom. Wat een heerlijk ontwapenend volk zijn wij toch.

Intussen stookt de chef in de keuken een brassa gevaarlijk op met takkenboshout van de wijnstokken. Hij heeft voor de zekerheid de automatische blusinstallatie uitgezet en gaart mooie stukken Barbarie eendenborst voor onder de salamander en geeft ze dan nog even, voor wat extra smaak, op de takkenbosbarbecue. De rook is dusdanig dat het brandalarm alsnog afgaat. Gelukkig gaat de automatische blusinstallatie niet in werking. De saus van zoete ui en steranijs is geweldig. De pastinaak past daar mooi bij. Wat een mooi gerecht, wat een balans!

En dan komt het gerecht waar hij trots op is, en ik speciaal nog een keer moest proeven in de keuken, omdat hij vond dat je het à la minuut moest eten: huisgemaakte taco’s met 12 uur langzaam gegaard vel van de voorpoot van het lam, huisgemaakte sambal met knoflook en noten en kort gegrilde avocado. Hier worden de jongens van de meisjes gescheiden. Sommige lieden haken af, ik ben niet meer te houden. Wat een feest!

Intussen krijgen wij Beronia Grand Reserva 2012 en 2015 geschonken. Ik heb inmiddels zoveel glazen wijn op, dat ik niet meer weet waar ik ben en dat ik nog maar één ding weet: ik wil hier blijven wonen! Als je denkt dat je alles hebt gehad, komt er nog een rijstebrij met gebrande nootjes, witte chocolade en limoenrasp. Dat gerecht is zo lekker, dat ik echt tranen in mijn ogen krijg.

Het was geen dieet dag zal’k maar zeggen, maar wat een feest en wat een koninklijke ontvangst door de familie Gonzáles! Zelfs mijn vriend Bas is door al het lekkers volledig in katzwijm en gedraagt zich voorbeeldig.

Na een eerdere dag vol tourist traps, was dit een welkome afwisseling. Wat een feest, wat een pret en wat een ongelofelijk lekker eten!

Als je in San Sebastian bent of Monterrey, ga in ieder geval bij Bruno langs. Ik denk niet dat het echt snel beter wordt (en ik kan het weten, lees mijn volgende blog).

5 out of 5 stars (5 / 5)

www.beronia.com

(Visited 342 times, 1 visits today)