Of je worst lust, “Fränkische” worst wel te verstaan (en dat in Bayern)


Terwijl de DF nog steeds in zijn geliefde Duitse kuuroord (en voor hem: afslankoord) zat, de kilo’s vliegen eraf vlogen, schoot er maar één vraag door het hoofd van uw DF: “waar ga ik ze er weer bij eten, als het zo ver is?” Die vraag laat zich eenvoudigweg beantwoorden. Terwijl ik inmiddels van de honger gebraden kippen zie rondvliegen, mijn kussen ’s nachts voor een perfect door de DF bereide tartiflette aan zie, raak ik in gesprek met mijn arts over levensstijl en voeding. Ik vermoed dat het gesprek een wending nam die niet helemaal past bij een vastendieet, maar al snel raken wij niet uitgesproken over de kwaliteit van de worsten die de zes slagers op de Viktualienmarkt in München maken. Mijn Duitse vriendin Patricia nam mij er ooit mee naartoe; zes worstenmakers op een rij, de één nog beter dan de ander. Zij zijn van alles prijswinnaar en heel Duitsland haalt er onder meer zijn Weisswurst, maar ook Bratwurst. De ene slager is een Bayerische slager, de andere is een slager uit Thüringen, de andere uit Saxen, allemaal hebben ze hun eigen (braad)worst. Maar volgens mijn dokter Matthias, moet ik naar de Frankische worstenmakerij, die “rechts van het Rathaus zit”. En zo geschiede.

Omdat de eerste keer dat ik daar was de verse worst was uitverkocht, toog ik op de vrijdag vroeg naar het centrum van München toe, om daar, in de worstenmakerij, in een buitengewoon boeiend gesprek met de eigenaresse te geraken. Zij legt snel vier dikke, verse worsten voor mij apart en vier iets dunnere braadworsten, die tussen zo’n mooi knapperig, wit Duits broodje moeten passen.

Wij raken verder in gesprek en het woord “Wurstsalat” valt. Als ik aan Wurstsalat denk, denk ik aan de ham-prei-salade van Herman ter Weele, één van de beste slagers van Nederland, gevestigd in Oenen, maar dit is een ander Wurstsalat: dun gesneden, gekookte ham met mierikswortel, flinterdun geschaafde augurk. Omdat het vrijdag is en ik deze Wurstsalat pas maandag kan eten, vraag ik haar of die maandag nog vers is. Hoongelach aan de andere kant van de toonbank. “Mein Herr, dieser Wurstsalat ist eine Stunde her gemacht worden!” Geen probleem dus.

Afgelopen maandag voer ik met mijn vrienden Jeroen, Arnold en Coen van Vinkeveen naar Amsterdam-Centrum, en u raadt het al, wij genoten van een ouderwetse cracker met deze heerlijke Wurstsalat. Het werd vechten om het laatste crackertje. De zonde geheel waard!

Clasen Fränkische Wurst, Marienplatz 8, München, geen website.

(Visited 244 times, 1 visits today)