Taillevent, Paris

Taillevent is mijn favoriete lunchadres in Parijs. Een klassieker in een modern jasje, met behoud van grandeur en stijl, vlak achter de Champs Elysees gelegen in de Rue Lamennais. Voor de deur staat een portier met pet, en bij binnenkomst wordt je door een uiterst beschaafd en beleefd driemanschap hartelijk ontvangen. Op de portier na, allen reeds sedert jaar en dag werkzaam bij Taillevent. Taillevent heeft een ster, en je vraagt je af waarom het er eigenlijk niet minimaal twee zijn. Nu lijk ik een ” sterrenjager”, niets is minder waar. Liever niet zelfs. Ik vertelde de gerant over het debacle bij Alain Passard, en die vroeg mij meteen: “wie zegt u?” Naïef als ik ben, begon ik het uit te leggen. Dat bleek niet nodig. “Alain Passé” ging er in als zoete koek.

Enfin, zelden zo’n sjeik interieur gezien, zonder dat het oubollig aanvoelt. Geen opdringerige obers die dwars door je heen praten, maar vriendelijke discretie. Als ik in Parijs zou wonen, zou ik hier wekelijks lunchen. Wij krijgen een prachtige tafel en zitten romantisch naast elkaar op de bank. Ze weten dat wij dat prettig vinden. Het lijkt het client relations beleid van het Mandarin Oriental wel, daar houden ze ook alles van hun gasten bij.

Wij drinken een aperitief, de rosé huischampagne. Mijn tafelgenote geniet van de huisgemaakte soesjes van deeg met een zweem van ham en kaas. Ik probeer gezonder te leven, die sla ik dus even over. Ze ruiken heerlijk. Ik ben ook van de drank af. Ik sip aan de champagne (en geniet) en giet hem stiekem in het glas van mijn mooie tafelgenote.

Taillevent heeft een prachtige kaart met de klassieke ingredienten, foie, truffel, kaviaar, tong (€ 208,00 voor 2 personen), eend, rund, coquilles en nog veel meer moois wat de Here de Schepper voor de mens heeft geschapen.

We kiezen het door chef Alain Solivéres voorgestelde “menu déjeuner”, 4 gangen voor € 82,00 en inclusief twee glazen wijn, water en koffie € 102,00.

Value for money.

De amuse van mini rond gerolde loempia’s van langoustine met een saus van mango zijn verrukkelijk.

Vooraf eten wij “Boef de Salers en Tartare”en “Epoutre du Pays de Sault en Risotto avec Potiron et Lard Di Colonata”, (risotto van pompoen met dun gesneden buikspek en gebakken flinterdunne spekjes).

De steak tartaar is prachtig, zo mooi opgemaakt met zo veel groene kruiden (ik zie kervel, dragon, bieslook).

De risotto van pompoen is eveneens zalig. Vrouwen eten geen spek, helaas. Ik proef de geparfumeerde smaak van het zachtjes op mijn tong smeltende Lard Di Colonata. Ik betrap me erop dat ik mijn ogen even sluit: het genietertje staat aan, vol.

We vervolgen met een “Daube de Cuisse de Canard, avec Olives Nicoises et Pâtes Fraîches” en “Foie Gras de Canard, Légumes d’Automne en Pot au Feu” (foto).

De Daube dat is een ding bij de DF. Het is het favoriete gerecht van zijn schoonmoeder die in Zuid-Frankrijk woont. Er zijn daar zoveel wilde zwijnen, dat als je een grote Creuset in de tuin zet, zit er de volgende dag spontaan een achterbout van een Wildzwijn in. Zij maakt er heerlijke stoofschotel van. Ik heb hem een keer of honderd bij haar geproefd. Verveelt nooit (zij leest dit blog ook, u begrijpt het wel). Hier aldus een stoofschotel van eendenpoot, ietwat droog, maar de olijven en “de lekkerste pasta ooit”, maken alles goed.

Tja, en dan de Foie, gepocheerd, beschamend lekker (zie de foto). De komende maand maar even geen cholestoroltest.

Wij vervolgen met “Brie de Meaux Affiné aux Raisins”. Dat zo iets simpels, zo vingerlikkend lekker kan zijn. Boerenbrie, zo mooi geaffineerd, met in het midden heerlijke rozijnen en wat zachte kaas. Wow.

We eindigen dit feestmaal met twee heerlijke desserts: een taartje van sinaasappel en grapefruit met limoenijs en een chocoladetaartje van ganache, krokant deeg, en ijs van Guanaja.

De friandises sla ik maar beleefd af, ik wil en ben immers gezonder aan het leven (lees: ik drink niet en eet de helft).

Verwen je zelf, ga voor de romatiek, klasse, stijl, in de watten gelegd worden, genieten van een vakman, ga naar Taillevent, en dan niet de bistro, maar het restaurant in de Rue de Lamennais 15. Reserveren een must.

Taillevent
15 Rue Lamennais
Parijs
Tel.: + 33 1 44 95 15 01

20131104-213216.jpg

(Visited 84 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Jeannette&Willem Meeuwssen november 5, 2013 at 5:02 pm

    Dank voor je lovende woorden over de Daube!!
    Herinner me nog de avond voor jullie kerkelijk huwelijk in de middeleeuwse kapel hier in Seillans, een lange tafel buiten met alle bruiloftsgasten, ze deden zich te goed aan in veel zon gerijpte meloen met ham, en
    daarna, inderdaad, in rode wijn gaargestoofde Daube,
    De goede smaak kwam niet alleen door de liefde die in het recept mee verwerkt was, maar vooral door de harmonie van het gezelschap, en de warmte,geluk en hartelijkheid van het bruidspaar!! Dat blijft voor mij altijd verbonden met, jawel: DE DAUBE!!!!