Terug van weggeweest, en met de neus in de boter bij Ibericus

Op veler verzoek wend ik mij weer tot u, mijn trouwe volgers. Na een periode van rust, leg ik mij neer bij de gedachte dat diëten misschien toch minder mijn ding is.

Beter 60 jaar leven als een leeuw, dan 80 jaar op dieet.

Ik heb u zo veel te vertellen!

Mijn Spaanse zwager Luis, heeft mij ingewijd in de religie van de Iberico Ham, de pata negra in het bijzonder. Luiz koopt met zijn vader in Blanes, na uren voelen, proeven en knijpen een poot van € 800,00, om die vervolgens gedurende 6 maanden op te peuzelen. Al die tijd staat de poot onder een doek in de warme keuken. Het trancheermes wordt telkenmale aangezet, om de mooiste dunne stukjes ham af te snijden. De hele familie kijkt toe hoe vader de ham afsnijdt. Een gezellig en sociaal gebeuren.

De Haarlemmerstraat in Amsterdam begint een culinair walhalla te worden. Recent is op de hoek bij de Binnenbrouwersstraat Ibericus gevestigd. In Spanje, pardon: Catalonië, is deze keten van Catalaanse ham- en delicatessen een begrip. Gezamenlijk met de Nederlands-Spaanse ondernemer Paul Gonzáles heeft zij recent voor het eerst buiten Catalonië een vestiging in Amsterdam geopend. Het ziet er niet alleen van buiten al Spaans uit, als je binnenkomt waan je je in Spanje. Het personeel is volledig Spaans, er is Tl-Licht, er wordt geschreeuwd en met liefde ham gesneden. Met recht het grootste assortiment van Nederland. Beter wordt het niet. Alle soorten, maten, prijsklassen zijn ruimschoots vertegenwoordigd.

De twee ons twee jaar gerijpte zwart(voor)poot die ik er haalde, heeft mijn huis nooit gehaald.

Mijn god wat lekker!

Ze hebben ook typisch Spaanse broodjes, met ham, maar ook met Lomo, Chorizo, et cetera.

Good to be back!

Op naar Incanto (lunch) en Phuket (diner).

Ibericus
Haarlemmerstraat 93
1013 EM Amsterdam
020 2236573

20130131-112826.jpg

(Visited 167 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Fietje januari 31, 2013 at 12:34 pm

    Oh Arrie toch; wat nu te doen met de dieetshakes?!

  2. Jeannette Meeuwssen van Woensel januari 31, 2013 at 2:12 pm

    Gelukkig, zo ken ik je weer!! we waren al bang dat er ook voor ons magere tijden zouden aanbreken……

  3. Dr. Bubbels februari 1, 2013 at 11:23 pm

    Voor een onsje zou ik al heen en weer rijden! En dus niet alleen omdat ik autorijden zo lekker vindt