De perfecte steak

Het was Johannes van Dam die vlak voor de kerst in het Parool schreef over het kookboek van culinair journalist Marcus Polman: “handboek voor de perfecte steak”. Het boek leest als een spannend jongensboek. Ik ben overigens benieuwd wat de kookboeken recensent Cobuse van dit boek vindt.

Als man denk je dat je alles weet over het braden van rood vlees. Vergeet het maar. Zelden zo’n passioneel en informatief kookboek gezien. Informatie over koerassen, slachters, waar komt welk stuk vlees van de koe vandaan, rijping, braden in geklaarde roomboter, kerntemperatuur, rusttijden van gebraden vlees, et cetera. Dit weekeinde haalde ik bij de Lindenhoff Simmenthaler Cote de Boeuf a 900 gram. Minimaal 21 dagen gerijpt. Droogdeppen, peper en zout, aanbraden in geklaarde roomboter, vuur 5 minuten uit, dan pan in de voorverwarmede oven van 180 graden, twee geplette knoflooktenen en een takje salie toevoegen. Uit de oven met een kerntemperatuur van 52 graden (na circa 25 minuten) en dan nog circa 20 minuten nagaren in de warmhoudelade die op 40 graden is voorverwarmd.

Malser dan mals!

20120118-195807.jpg