Midtown Grill, de beste steak van Amsterdam

Ik vroeg Michael Pouw, van Europa’s beste horecaslager “Nice to Meat”, waar je de beste steak kan eten. Zijn antwoord was direct dat dat de “Midtown Grill” was, het restaurant van het Amsterdamse Marriott Hotel.

Eerlijk is eerlijk, niet de eerste plek waar je aan denkt om een fantastische steak te gaan eten. Het bleek dat ook de Dutch Foodie nooit te oud is om te leren.
Nice to Meat heeft Black Angus van de Creekstone farm, koeien uit een bloedlijn die geslacht worden in Kansas en waarvan de steaks door Nice to Meat worden gedroogd. Nice to Meat kent drie labels vlees, vanzelfsprekend behoort dit tot het topsegment, het Gold Label. Ik heb mij laten vertellen dat je op twee manieren kunt “dry agen”. Je kunt het vacuüm rijpen, het zogenaamde “wet aging”, maar je kunt het ook dry agen, en dat is een koelcel van 2 tot 4 graden met een luchtvochtigheid die onder de 80% moet blijven (bij voorkeur rond de 55%) in circulerende lucht. Alleen daarmee kun je het vlees goddelijk laten rijpen.

De Midtown Grill is zakelijk ingericht voor haar internationale bezoekers. De open keuken is gezellig, de Griekse chef Vasilis Athanasiou weet wat hij doet. De bediening is on-Nederlands: onberispelijke Amerikaanse service, die je normaal alleen bij het Amstel Hotel tegenkomt.
Wij aten drie steaks om het verschil te proeven.

De eerste was de entrecote, dry aged beef Gold Label van de Black Angus koe. Dit is met recht de beste steak die ik ooit gegeten heb. Een perfecte cuisson, dankzij de broiler die hem op 1500 graden dichtschroeit.

Deze werd gevolgd door de Porterhouse steak van 1,6 kilo, met aan de ene kant de ossenhaas en aan de andere kant de entrecote. Deze steak, die normaal voor vier personen geschikt is, hebben wij ook met zijn drieën enthousiast verorberd. Piet, die van het huiskamerrestaurant op Vlieland, probeerde nog even stiekem de restanten van het bot in zijn tas te stoppen, om dit thuis verder af te kluiven. De Dutch Foodie was gelukkig alert. De Porterhouse was niet gedroogd en gerijpt, maar nog steeds ongelooflijk mals, maar vergeleken met de dry age steak minder lekker. Vervolgens kwam er nog een entrecote van het zogenaamde “MRIJ rund” van Piet van de Berg, thans Nice to Meat.

In het glas de Côte de Beaune Village van Olivier Lefleve 2009. Als ik één suggestie aan de Midtown Grill mag doen dan is het wel dat ze ter begeleiding van deze fantastische steaks een mooie Amerikaanse Pinot Noir op de kaart zetten. Dat kan de Schug zijn of de Pinot Noir van Bernardus, de Monterey.

Na circa 2,2 kilo vlees met elkaar verorberd te hebben, werd het tijd voor een sigaar in de sigarenlounge van het Marriott. Toegeven, je zit er wat te kijk, maar ook daar weer is de service perfect en mooie sigaren volop aanwezig.

Kortom, wil je de beste steak van de stad eten, met ongekend goede service en heerlijke friet met mayonaise, loop bij de Midtown Grill binnen en laat jezelf verwennen.

Midtown Grill
Amsterdam Marriott Hotel
Stadhouderskade 12, Amsterdam
Tel: 020-607555.

20130528-091829.jpg

(Visited 327 times, 1 visits today)