Een bijzondere ontmoeting in Parijs bij Le Clarence**

Met Merlin Melles en haar bijzondere businessclub fCN heb ik al vele mooie avonturen meegemaakt en ik hoop er zo nog vele te mogen meemaken.

Met de harde kern van fCN zijn wij op handelsmissie naar Parijs, alwaar wij (per step) onder meer te gast zijn op de Nederlandse Ambassade bij mijn oude vriend, (en inmiddels: plaatsvervangend ambassadeur) Dirk-Jan Nieuwenhuis. Een fijn mens dat geen steek veranderd is. Ooit waren wij samen actief lid van het illustere kookgezelschap “SAF”(Samen Achter het Fornuis) en kookten wij de sterren van de hemel. Tegenwoordig laten wij dat aan lieden over die er voor doorgeleerd hebben, zoals Christophe Pele, de met twee Michelinsterren bekroonde chef van le Clarence.

Le Clarence is vlak bij de Champs Elysees gelegen in een prachtig statig pand. Het pand is klassiek en sjeik ingericht en twee jaar geleden volledig gerestaureerd, kosten noch moeite zijn gespaard. Klinkt als een match match in heaven voor uw DF en zijn aantrekkelijke voordeurdeler.

Bij binnenkomst word ik verrast door de aanwezigheid van Werner Loens. Bourgondiër in hart en nieren, en daarenboven hoofdinspecteur van de Guide Michelin in de Benelux. Werner heet ons op verzoek van Merlin namens Michelin warm welkom en vertelt een boeiend verhaal over Michelin en praat over zijn vrouw als “mijn lief”. Werner steelt de harten van de aanwezige dames. Wat zijn de Belgen toch charmant.

Als je denkt dat het leven niet mooier kan worden, dan moet je vooral niet met Merlin op stap gaan. Ik doe dat dus wel, een bewuste keuze, wat een mooi wijf is het toch! Zij gunt uw eigenste Dutchfoodie het genoegen en de eer om de gehele lunch naast Werner Loens te mogen zitten. een droom komt uit. ik voel mij als mijn oudste dochter die naast Lil Kleine mag zitten, maar dan zonder Dom Perignon. Het personeel (én de Dutchfoodie zelve) is zichtbaar nerveus en de chef “danst” door de dinerzaal.  Werner is buitengewoon open over zijn werk en hoe restaurants worden beoordeeld. Ik wist niet dat het zo serieus werd genomen. Ieder restaurant wordt wel 3 a 4 keer per jaar bezocht en het gaat in beginsel alleen maar over een constante kwaliteit van het eten. En als er een ster afgaat of bijkomt, dan wordt er ook nog een inspecteur vanuit het buitenland ingevlogen voor een laatste en definitieve inspectie, zonder dat de inspecteur in kwestie vooraf gebriefd en weet of het gaat om een extra ster, of een ster wegnemen. Michelin is van grote klasse en zeer professioneel, dat is mij i.i.g. duidelijk geworden.

Enfin, genoeg gesolliciteerd naar mijn droombaan, op naar een beoordeling van de dis.

Wij beginnen met een amuse van een ceviche van zeebaars. Lekker, maar niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is de Santenay 1er Cru van Jean Marc Vincent 2015. Mijn god, wat een mooi glas, ik word er door geraakt. Intussen praat ik met mijn lief en met Werner over het Hof van Cleve. Mijn beste eetervaring ooit, en als ik Werners non-verbale communicatie goed vertaal; ook de zijne.

Wij vervolgen met de langoustine, witte asperges en een sabayon. De asperges zijn naar mening te hard, de saus mist smaak, de langoustine is in orde. Het schijnt een Frans dingetje te zijn. Ik vind het een matig gerecht. Ik denk dat de witte brigade nerveus is door de aanwezigheid van de heer Loens.

Het piece bestaat uit iets lamszadel, met een prachtige, stroperige, zwarte jus, aardappels en een een heerlijke gefrituurde artisjok, met een crème van erwten. Die is wel lekker. De rode wijn, de Saint-Emillion Grand Cru, Le Dragon de Quintus 2012, vind ik iets te hard (voor een lunch). Geluk is wijnexpert Joost de Bruijn aanwezig en op zijn advies drink ik lekker de Santenay door, die kan de prachtige jus prima hebben.

En dan, dan opeens lijkt er bij le Clarence een patissier te werken die zijn vak wel verstaat en die een simpele “Chou” (een soort macaron van bitterkoekjes) met een vanille crème en frambozen maakt. Zo simpel, en zoo lekker. Wat een feest!

Ik wil meneer Loens niet buiten zijn eigen territorium een uitspraak ontlokken, maar zijn blik zegt mij genoeg en ik ben het met hem eens.

Qua locatie, ambiance en gezelschap geweldig, qua eten….

http://www.le-clarence.paris

3 out of 5 stars (3 / 5)
(Visited 579 times, 1 visits today)