Inn on the Lake (Broek in Waterland)

Met de voortdurende lock down wordt Nederland als vakantieland nog aantrekkelijker dan voorheen. Uw eigenste Dutch Foodie werd blij verrast met een cadeau van een stel lieverds die hij om zich heen heeft: een romantic night in The Inn on the Lake in Broek in Waterland (of het romantisch was, daarover later meer). Het is een B&B met ontbijt- en diner van zeer hoge kwaliteit. De herberg is gevestigd in de in 1727 gebouwde, houten, voormalige domineeswoning, gelegen aan het centrale meertje in Broek in Waterland, tegenover het voormalig Michelin sterrenrestaurant “Neeltje Pater” .

De herberg verkeert in perfecte staat, geschilderd met monumentale kleuren, gezellig ingericht en beschikt over 4 prachtige kamers, met allen een eigen badkamer. Het dorp nodigt uit tot het maken van een wandeling, Amsterdam ligt op 8 km afstand, je ziet gebouw “De Pontsteiger” fier aan de horizon opduiken.

De ontvangst door patron-cuisinier Tim is allerhartelijkst, hij laat ons de lounge met brandende haard zien, legt uit dat de bar zelfbediening is, gebaseerd op het “honesty system” en vertelt dat hij uitsluitend nog fantastische Nederlandse wijnen op de kaart heeft staan (gelukkig had Tim nog een fles Corton Charlemagne 2017 liggen, die is natuurlijk direct soldaat gemaakt).

De kamer is prachtig, gezellig en hoogwaardig ingericht met dito badkamer en mooi uitzicht. Voordat Tim als gastheer de scepter zwaaide bij onder meer Amstel 212 en Ciel Blue, kookte Tim onder meer bij het Waldorf Astoria en bij dé opleider van Neerlands talent: Ron Blaauw. Wat ook helpt is dat Tim een kleinzoon is van opa Adriaan (Jaspers) en een neefje van mijn vriend Julius. Door zijn bloed stroomt slagroom, ganzenlever en jus de veau.

Enfin, Tim staat lekker ontspannen te koken op zijn AGA cooker, en je mag gewoon de keuken in en uit lopen. De keuken zit vast aan de serre en de opkamer, je moet er doorheen om naar je tafeltje te kunnen gaan. Voor iedere kamer is een aparte ruimte waar je kan eten: de lounge, de opkamer en de serre. De DF, ouwe romanticus die hij is, kiest voor de met kaarsen verlichte serre…..

Het ruikt heerlijk en de DF begint goesting te krijgen. Na de korte avondwandeling beginnen wij met een glas Rivaner van de Kleine Schorre. Deze wijn krijg je ook geserveerd in de KLM Businessclass zo herinnert de DF zich in een ver verleden.

Als amuse serveert Tim de signature dish van opa Adriaan: mosterdsoep met een eigen twist van de derde generatie: verrukkelijk.

Na de mosterdsoep van opa Adriaan beginnen wij met een voorgerecht van een bodem van uitgestoken, verse ontbijtkoek, met daarop een gemalen tartaar van makreel, paling, in ijswater behandelde, uitgestoken groene appelrondjes, die daarna gekarameliseerd zijn. Verrukkelijk!

Wij vervolgen met een op de huid gebraden canette met gegrilde korenaren en rode biet en een saus van ingekookte jus de veau, miso en balsamico. De saus smaakt zoals ik hoopte (hemels), want de hele middag heb ik al van de saus kunnen genieten toen deze aan het inkoken was. Een subliem gerecht dat mooi in balans is. Tim had gelukkig nog één mooie fles Corton Charlemagne 2017 staan, die heb ik erbij soldaat gemaakt.

We eindigen met vers gepocheerde peer met hangop van geitenyoghurt en vers gedraaid dropijs. Het laatste zo subtiel van smaak, dat ik mijn bord heb afgelikt.

En dan, dan gaat de DF hoopvol zijn romantische slaapkamer in om vervolgens zijn oordoppen in te moeten doen voor zijn van de drank snurkende ega! De DF hoort de klok nog een keer luiden en verheugt zich op het ontbijt, hetgeen terecht blijkt. De DF eet zijn lekkerste ananas ooit: 3 uur op 80 graden gegaard met maple syrup, vers geschaafde kokos, noten rode chilipeper en kokosyoghurt. Dit is het beste ontbijt ooit en het doet mij denken aan het ontbijt in het Mandarin Oriental in Hong Kong.

Het is hier goed toeven, en niet alleen omdat ik door corona al tijden niet meer uit eten geweest was en buiten mijn eigen huis overnacht had. Het is hier op orde, een aanrader en het omrijden waard!

http://innonthelake.nl

5 out of 5 stars (5 / 5)
(Visited 782 times, 1 visits today)