Petits pois in La Douce France

In het mij zo geliefde Seillans schijnt de zon iedere dag. In juni ga ik altijd naar Frankrijk om de verse doperwtjes te kunnen proeven die ze op de boerenmarkt in Callian verkopen. Dit is een bijzondere boerenmarkt. Dagelijks geopend, behalve zondag en maandag. Lokale, Provençaalse boeren brengen producten zoals je ze in Nederland nooit zal vinden. Geurige aardbeien, verse citroenen, courgettebloemen, de mooiste verse knoflook, en ja, ja(!) verse doperwten!

Beter wordt het niet. Mooie, middelgrote verse geurende doperwtjes, je kan mij er voor wakker maken.

Er is niets gezelliger dan met een goed glas rosé, samen met dierbaren doperwtjes doppen (met uitzicht op de Middellandse zee). Het werd weer smullen (wanneer ook niet?).

Ik geef je twee recepten, die ik ook voor mijn (kritische schoonmoeder) heb gemaakt:

Geblancheerde doperwten met krokante bacon en Bretonse boter:

Blancheer de doperwten maximaal 5 minuten, voeg een beetje zout aan het water toe. “Bak” intussen de bacon in de magnetron, 1000 Watt, 2:20 min. Leg de bacon tijdens het bakken tussen twee velletjes keukenpapier. Laat ze kort afkoelen en hak in kleine stukjes.

Voeg aan de doperwtjes een beetje gezouten boter toe, laat met de deksel erop 2 minuten staan, doorroeren, bacon erbij en smullen maar!

Doperwtjespuree met verse munt (vooral die uit de tuin in Zuid Frankrijk):

neem een hand verse munt, een flinke scheut olijfolie, grof zeezout, gemalen peper en een mespuntje vers gemalen knoflook en meng met het mes in de magimix. Blancheer 250 gram verse doperwten 3 minuten en voeg ze warm toe aan het mengsel en pureer. Voeg een scheutje rode wijnazijn toe en breng desnoods op smaak met extra Van der Valk-kruiden (peper en zout).

Het proefpanel keurde het goed. Het genieten kan beginnen!

Ze keken overigens wel raar op bij de douane in Nice toen ik mijn handbagage moest opendoen en er twee kilo ongedopte doperwten uitkwamen, 3 mooie verse knoflookbollen, verse salie, rozemarijn en thijm (uit schoonmoeders tuin) en een rijpe epoisse. Plaatsvervangende trots viel de Franse douaniers deel.

Geniet, het leven duurt maar even!

20130701-214424.jpg

(Visited 74 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Dr Bubbels juli 1, 2013 at 9:50 pm

    Zelfs zonder ze daadwerkelijk te proeven geniet ik er al van….

  2. Fietje juli 2, 2013 at 3:49 pm

    Die douaniers in Nice zijn inmiddels al wat gewend… vorige keer zat er een tartiflette kaas in je skischoen!