Verse papperdelle met witte truffel

Terwijl ik in Parijs ben belt Daan Witteveen mij op.

Daan Witteveen heeft onder meer de website Truffels.nl en Kaviaar.nl

Daan is een bevlogen truffelman en heeft samen met Fred en Jolanda de Leeuw de truffelhandel opgepakt. Daan vertelt mij enthousiast over een partij verse witte truffels die net uit Italië is binnengekomen en waarvan nog een truffel van circa 30 gram over is. Het water begint de DF door de mond te lopen, in zijn gedachten ziet hij zichzelf al verse pappardelle maken met zijn souschef Rein, om vervolgens deze twee minuten te koken met vers geschaafde witte truffel erover, een beetje Parmezaan en een scheut olijfolie en een draai van de pepermolen. Zo geschiedde.

Om verse pappardelle te maken, dien je allereerst vers pastadeeg te maken. Dat maak je met de volgende ingrediënten:
100 gram bloem
1 ei
scheutje olijfolie
snufje zout

Voor iedere volgende 100 gram bloem, doe je er een ei, hetzelfde snufje zout en dezelfde scheut olie erbij.
Ik kneed het tegenwoordig in mijn speciale Bear deegkneedmachine, maar daar is niet iedereen mee gezegend. Het kan ook gewoon met de hand. Maak een kuiltje van het deeg, doe het ei in het midden, een scheutje olie en wat zout en roer met een vork steeds wat meer bloem door het vulkaantje van ei met olie en zout. Op enig moment is de substantie rijp om gekneed te worden. Zorg dat je er voldoende bloem bij hebt, zodat het deeg niet vastkleeft en zorg dat het met de palmen van je hand tot een elastische substantie wordt vermengd. Laat het even rusten in wat plastic huishoudfolie.

Ik heb een eenvoudig Imperia pastamachientje van EUR 35,-. Koop vooral geen elektrische en was hem zeker niet af, anders begint het te roesten. Pak een halve hand deeg van de bol, rol hem kort met de deegroller en draai hem door de pastamachine heen. Hier een link naar mijn eigen Youtube filmpje over hoe je uiteindelijk van het deeg de pappardelles maakt:filmpje

Vouw dunne lappen deeg op en snijdt er dikke repen van, zorg dat er voldoende bloem op zit en hang te drogen. Mijn souschef is er als geen ander bedreven in.

Zelf pasta maken is ongelofelijk eenvoudig. Eén keer gedaan, nooit meer verleerd. Geniet!

Truffels van Daan Witteveen

20131116-172135.jpg

(Visited 188 times, 1 visits today)