Zijne Excellentie luncht graag met Billecart-Salmon

De Dutch Foodie blijkt één van de grootste prive afnemers te zijn van de rosé champagne van het huis Billecart-Salmon. In dat kader wordt hij als een ambassadeur van het merk beschouwd en werd hij met 65 “collega’s” door de importeur van Billecart-Salmon en het huis zelve uitgenodigd bij Restaurant Aan de Poel (**), om te genieten van een 7-gangen lunch, waarbij iedere gang begeleid werd door een champagne van dit prachtige huis.
We genieten van diverse amuses, waaronder een crudité van rauwe koolrabi met granny smith appel en groene olijf, bonbon van augurk met volkorenbodem en krokante nori met schuim van sereh en limoen. In het glas een blanc de blanc grand cru champagne.
We vervolgen het feest met licht gerookte bleekselderij met komkommer en verveine en genieten van de brut réserve. Lekker!
De slibtong met gazpacho van rode biet, selderij en truffel wordt begeleid door de “Brut Sous Bois”. Intussen kijk ik om mij heen en zie ik zo’n beetje alle grote chefs van Nederland om mij heen. Edwin Kats van Noble wordt uitgekozen tot ambassadeur van het jaar. Helaas gaat dit aan de DF voorbij, volgend jaar beter.
We vervolgen met een pittig gemarineerde kreeft met pompoen, sesam en vadouvan vinaigrette. In het glas de brut rosé van Billecart, maar ook de Nicolas Francois Vintage 1999. Je mag kiezen welk glas je bij het gerecht drinkt. Ik besluit dat ik niet kan kiezen en drink beide. Ik vind de Vintage 1999 er het beste bij smaken.
Het niveau van de champagne wordt nu opgevoerd. We genieten van geroosterde scholfilet met oestermayonaise, beurre noisette en kaviaar. In het glas de Blanc de Blancs Vintage van 2004. Erg lekker!
De rolletjes van Hollands rund met topinambor, ganzenlever en rode wijnsaus (zalig!) glijden naar binnen, terwijl ik de Vintage 2002 Nicolas Francois naar binnen giet. Hoe ouder de champagne, des de kleiner de belletjes. Ik vertel nog over een ex-schoonmoeder die altijd een zilveren lepeltje in haar tas had om de belletjes uit de champagne te slaan. Het kan verkeren.
Tenslotte wordt de kaas begeleid door een Vintage champagne uit 1990 “Nicolas Francois”; 26 jaar oude champagne, dit is wat de DF lekker vind! Intussen vertelt de importeur mij (Residence Wijnen) dat deze Vintage niet meer te koop is. Ik zoek op het internet en tref hem aan, maar voor een astronomisch bedrag.
Zucht.
Voor een maandag geen slecht begin van de week. Ik denk aan de vele werkzaamheden die ik deze dag nog moet verrichten en vertrek met stille trom: Terug naar de zoutmijnen!
Chef Stefan van Sprang staat intussen vanuit de keuken te genieten en ziet hoe 65 mensen tegelijkertijd genieten van een fantastische lunch. Wat een serene rust heerst er in de keuken. Hier staat een geolied team. Wat is het hier toch fijn.

Aan de Poel

3 out of 5 stars (3 / 5)
(Visited 157 times, 1 visits today)