Virtù, een hemelse ervaring

Hemels Italiaans eten bij Virtu Click to Tweet
In de Czaar Peterstraat in Amsterdam is Virtù gevestigd. Volgens mijn collega van de NRC een “nieuwe Italiaan, waar je de sterren van de hemel eet”, en daarmee is geen woord te weinig gezegd.

De Dutch Foodie staat aan de vooravond van negen dagen retraite, ontslakking en negen dagen voedselloos door het leven gaan. Een even heugelijk als geschikt moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Door drukte en kansloze pogingen gewicht te verliezen (onder meer met een maagballon) ben ik niet altijd toegekomen aan het informeren van mijn trouwe lezers. Dat betekent niet dat er geen restaurants zijn bezocht. Gemiddeld bezoek ik er vijf per week, dus ik heb het geluk in veelal goed gezelschap veel fantastische gerechten voorbij te zien komen, met als hoogtepunt mijn bezoek met mijn vriend Jeroen aan Hof van Cleve in Kruishoutem (B) en de lunch met de hoofdinspecteur van Michelin in de Benelux, Werner Loens.

Enfin, terug naar Virtù. Aangezien mijn voordeurdeler Italiaans studeert en te pas en te onpas haar Italiaans wil oefenen, kan ik haar geen groter plezier doen dan een Italiaans restaurant bezoeken. Zo is uw DF, hij offert zich graag op voor ’t vrouwtje:

“happy wife, happy life, dat is het levensmotto van de DF!

Virtù heeft blijkens haar website als doel “huisgemaakte producten en authentieke recepten en zowel klassiek als modern Italiaanse gerechten aan te bieden” en daar zijn zij in geslaagd. Virtù kent drie eigenaren: Sophia, Davide en Paolo. Sophia en Davide zijn een stel en Paolo is de chef met ruime ervaring, onder meer bij mijn favoriete Italiaan Incanto en Bussia.

Virtù is gelegen in Amsterdam-Oost in een klein pand aan de Czar Peterstraat. Er is plek voor 16 man, het is een huiskamer waar je je direct thuis voelt. De geur van saffraan begeleidt onze binnenkomst (pasta Milanese!) Op de achtergrond Italiaanse volksmuziek. Normaal ben ik geen voorstander van muziek, maar hier past het, ik verwacht ieder moment een Italiaanse mama die al zingend de gerechten uitserveert.

Wij drinken deze avond niet, maar na precies drie seconden zijn we om, we beginnen met een Aperol Spritz, begeleid door een prachtig krokantje met aubergine. Geweldig! Het brood, met daar doorheen verwerkt pittige Italiaanse worst, wordt geserveerd naast een bordje van prachtige olijfolie met een hartje van een stroperige balsamico. Het is zo eenvoudig, het toverwoord is: passie!

Wij vinden de gerechten op de kaart zo lekker dat we niet kunnen kiezen. Sophia weet ons over te halen dat de chef zijn gang mag gaan.

We beginnen met perfect gegaarde varkenswangen. Mijn voordeurdeler eet normaal nooit varkensvlees, maar dit was zo prachtig, zo mooi gegaard.

De kwaliteit van de producten is inderdaad hoog.

Wij vervolgens met de huisspecialiteit: een soep van Parmezaan met vers geschaafde truffel, met in het midden mooi gegaarde groente in filodeeg. Dit gerecht is hemels.

Na de soep wordt het tijd voor een kleine ravioli, gevuld met ricotta en ingemaakte citroen. De smaak spat er vanaf. De portionering is perfect, de garing eveneens. Mjam!!!

Wij ontkomen niet aan de risotto Milanese met verse cêpes. We roken de saffraan al toen wij binnenkwamen. Mijn favoriete tafelgenoot dreigt af te haken, maar Sophia weet ons toch nog te verleiden om het hoofdgerecht te nemen. Sous vide gegaarde kip met crème van paarse aardappel, vers gegrilde groente en een saus deels gebaseerd op verse tijm. Ongelofelijk lekker!

Omdat nu toch alle remmen los zijn, besluit mijn studente Italiaans af te toppen met een tiramisu. Als iets echt lekker is, dan eet ze het snel op zonder een hapje aan te bieden. Ook in dit geval hoef ik u niet te vertellen of ik een hapje heb gekregen: ik ga snel terug om de tiramisu te proeven.

Ik heb nog één tip voor dit lieve drietal: verdubbel je prijzen, want voor € 110,- vijf glazen wijn drinken, twee Aperol en al deze gerechten, kun je volgens mij niet leven, en ik zou zo graag willen dat ze er over een jaar of 5 nog steeds zijn.

Virtù, Czaar Peterstraat 106, Amsterdam

www.virtu.amsterdam.nl

5 out of 5 stars (5 / 5)

 

(Visited 586 times, 1 visits today)